Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

GGD Twente: meer voorlichting voor ouders over vaccinatie

364457 518237

De GGD Twente gaat indringender in gesprek met ouders die afwijzend staan tegenover het preventief vaccineren van hun kinderen. De gezondheidsorganisatie merkt in z n algemeenheid dat ouders in toenemende mate kritisch zijn.

Hoewel de vaccinatiegraad in Twente nog boven het landelijke gemiddelde ligt, maakt de GGD zich grote zorgen. Als de huidige trend doorzet, zijn er over een paar jaar meer ziektes in Twente, voorziet coördinator van het rijksvaccinatieprogramma Gerla Kenkhuis van de GGD Twente.
Sympathisanten van de antroposofische denkwijze vragen zich bijvoorbeeld af of er niet te veel schadelijke stoffen in de vaccins zitten. Het debat daarover vergroot de twijfel bij anderen. De gezondheidsdienst is echter overtuigd van de noodzaak van vaccineren en versterkt daarom de voorlichting. Medewerkers plannen aparte afspraken in met ouders.

Bewuste keuze We staan niet tegenover ouders, maar naast hen. We willen dat ze een bewuste keuze maken. Als ze vragen naar bijvoorbeeld het risico van autisme, wijzen we op wetenschappelijk onderzoek dat de relatie tussen vaccinatie en deze aandoening uitsluit. Er zijn ook vragen over aluminiumdeeltjes in vaccins. Die restanten van aluminiumzouten zitten er inderdaad in, maar in water of in bepaalde voeding zitten veel meer metaaldeeltjes , zegt Kenkhuis. Over de vraag of een vaccinatieplicht verstandig is, laat zij zich niet uit. Meer maatschappelijke discussie juicht ze toe.

De vaccinatiegraad onder zuigelingen tegen mazelen ligt in de gemeenten Rijssen-Holten, Twenterand en Haaksbergen onder de veilige grens van95 procent. Die is nodig om uitbraak van een epidemie te voorkomen.

Strenggelovigen
In Rijssen-Holten en Twenterand zijn respectievelijk 86 procent en in Twenterand 92.4 procent van de zuigelingen geprikt. Verklaring voor het lage cijfer is de aanwezigheid van strenggelovigen in de gemeenten, die principiële bezwaren hebben tegen vaccinatie. Landelijk is sprake is van 2 tot 3 procent minder ingeënte kinderen. In de regio daalt de vaccinatiegraad met een half tot 1 procent. Opvallend is dat Oldenzaal er positief uitschiet. In tien jaar tijd is daar de vaccinatiegraad voor DKTP en BMR met 4,2 procent gestegen.

Kenkhuis: Over gemeenten als Rijssen-Holten maken we ons zorgen. De kans dat een ziekte zich daar openbaart,is groter. Bij de laatste mazelenepidemie waren in Vriezenveen en Rijssen-Holten besmette kinderen. Een jonge vrouw uit Zeeland is toen overleden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Verbeek
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.