Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Studenten UT blij met lagere studiepunteneis: 'Goede ontwikkeling'

366240 TVE 6185

Studenten van de Universiteit Twente zijn het met elkaar eens: de lagere studiepunteneis voor het eerste studiejaar is een goede ontwikkeling. Een afname van de ‘extreme studiedruk’ is volgens hen broodnodig.

Student Peter Schroten (23) uit Hasselt vindt een reductie van het aantal punten dat studenten moeten halen om te ontkomen aan een negatief studieadvies, een goede zaak. De zesdejaars Informatica-student weet dat veel studenten last hebben van de extreme studiedruk. „Studenten moeten te veel doen. De studiedruk in combinatie met de afschaffing van de studiebeurs geeft veel stress. Studenten die niet nominaal studeren, denken vaak dat ze het niet kunnen”, is de duidelijke mening van Peter, die zelf klachten ervoer vanwege de enorme druk. Hij heeft veel gehad aan studiebegeleiding. „Daar had ik eerder mee moeten beginnen.” Peter vindt het moeilijk om in te schatten of de motivatie van studenten hetzelfde blijft, wanneer er sprake is van een lagere studiepunteneis. „Maar, het kan eerstejaarsstudenten wel verleiden minder voor hun studie te doen.”

Volgens Simone Wolsink (23) uit Enschede zou een studietijd niet alleen moeten draaien rondom studeren voor tentamens. „Als student zou je ook tijd over moeten houden voor andere zaken als een feestje en een borreltje. Ik heb zelf nooit klachten gehad vanwege een te hoge studiedruk. Wel heb ik nachten doorgehaald om te studeren. Studenten willen toch hun studiepunten binnen hebben, dan zijn ze safe”, zegt de recent afgestudeerde hbo'er van de opleiding Commerciële Economie op Saxion Hogeschool. Inmiddels is de Enschedese werkzaam bij ASA, een uitzendbureau voor hbo- en wo-studenten dat gevestigd is op het terrein van de UT. „Het is mooi als studenten ook tijd hebben voor een bijbaan naast hun studie. Wanneer de studiepunteneis verlaagd wordt naar 40 studiepunten, houden ze meer tijd over voor andere zaken. Ook denk ik dat de motivatie om goed te presteren toeneemt als de studiedruk afneemt.”

'Erg goed', noemt Olivier Segers (20) uit Bussum een verlaging van het aantal benodigde studiepunten voor het bindend studieadvies van studenten. Deze week is voor Olivier zijn eerste week als student Electrical Engineering op de UT. Hij heeft zijn studie Elektrotechniek op Saxion Hogeschool afgelopen studiejaar afgerond. „Ik heb geen klachten gehad vanwege de studiedruk, maar begrijp wel dat studenten hier last van hebben. De druk ligt erg hoog. Medestudenten vroegen docenten steeds vaker om extra hulp”, vertelt Olivier. Hij verwacht dat meer studenten hun studie kunnen afronden wanneer de studiepunteneis voor overgang van het eerste- naar het tweede jaar lager ligt. De student denkt dat de wijziging geen invloed geen invloed zal hebben op de motivatie van eerstejaars om alle studiepunten binnen te slepen. „Uiteindelijk moet je toch alle studiepunten halen. Misschien dat enkele studenten het laten afweten.”

Voor masterstudent Dan Nguyen (23) zou een verlaging van het aantal benodigde studiepunten voor een voortzetting van de studie geen directe gevolgen hebben. Als masterstudent Mechanical Engineering zit Dan namelijk niet vast aan een bindend studieadvies. Toch is hij voorstander van een verlaging van de studiedruk. Hoewel hij in zijn loopbaan zelf geen extreme studiedruk heeft ervaren, is het in zijn studieomgeving een veelvoorkomend en heftig probleem. Hij geeft aan dat de studiedruk voor hedendaagse studenten groot is. „Zeker onder eerstejaars is de druk erg groot. Voor hen is alles nieuw: een nieuwe omgeving, een nieuwe school en een nieuwe studie. Het benodigde aantal studiepunten verlagen is een goed plan.” Dan verwacht niet dat de verlaging zal leiden tot luiheid onder studenten. „Uiteindelijk zit je hier voor jezelf. Als je gemotiveerd bent om alle punten in één keer te halen, dan blijft dat zo.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aileen Slot
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.