Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Als je elkaars taal spreekt, begrijp je elkaar beter €™

367450 Schermafbeelding 2018 09 12 om 082603

De scholierenuitwisseling is een belangrijk onderdeel van Die tolle Woche, gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking.

Burgemeesters van Enschede en Münster wisselen met elkaar van plek, werklozen worden geholpen met het zoeken van een baan in Duitsland en bedrijven gestimuleerd er zaken te doen: aan initiatieven om de banden in de grensstreek aan te halen geen gebrek, maar er moet nog veel gebeuren om de barrière te slechten.

Hopen op jongere generatie
De hoop is wat dat betreft gevestigd op een jongere generatie. Vandaar dat een omvangrijke scholenuitwisseling een belangrijk onderdeel is van Die tolle Woche, die van 29 september tot en met 7 oktober voor de tweede keer in Enschede plaatsvindt. Als je elkaars taal spreekt, dan begrijp je elkaar beter , zegt René Vredeveld.

Bratwust
Hij is docent Duits van Zone College (het vroegere AOC) en een van de aanjagers van partnerschappen tussen Nederlandse en Duitse scholen. We willen leerlingen meer vertrouwd maken met de Duitse cultuur en taal. Hij begon daar enkele jaren geleden voorzichtig mee door Duitse collega s naar Enschede te halen, FC Twente-speler Tim Hölscher uit te nodigen in de klas en zelf op het schoolplein Bratwürste te verkopen.

Taalonderwijs stimuleren
Steeds minder Nederlandse scholieren hebben Duits in hun vakkenpakket , zegt Vredeveld. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het Duitse taalonderwijs. Dat stimuleren we door uitwisselingen met leeftijdsgenoten over de grens.

De initiatieven worden gesteund door de gemeente. Barbara Verbeek, adviseur onderwijs van de gemeente, stelt vast: Hoewel we op een paar kilometer van de grens wonen, merken we dat veel jongeren niet of zelden in Duitsland komen. We hebben het vaak over die halve cirkel die je kunt trekken rond Enschede als gebied waar we wonen, werken en leven. Om die cirkel af te maken, moeten we de grens niet meer als barrière gaan zien.

Feierzeit!
Dit jaar wordt Die tolle Woche afgesloten met een groot scholierenfeest: Feierzeit!, in Ahaus. Daar komen ruim zeshonderd scholieren uit Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Gronau en Ahaus bij elkaar. In teams van Duitse en Nederlandse scholieren zijn er tal van activiteiten, zoals kook- en muziekworkshops en de voorbereiding op de gezamenlijke deelname aan de Weihnachtsmarkt in Gronau , zegt Vredeveld.

Hij vertelt dat eerdere uitwisselingen voor blijvende contacten hebben gezorgd. Scholieren zijn vrienden geworden en onderhouden nog steeds bijna dagelijks contact via social media.

Bierfestijn
Dat is ook het doel van andere onderdelen van Die tolle Woche, gericht op samenwerking op het gebied van economie, zorg en veiligheid. Verbeek: We willen er dit jaar meer Enschedeërs bij betrekken. Door laagdrempelige activiteiten, zoals een bierfestijn op de Markt, waar Nederlanders en Duitsers elkaar kunnen treffen. Daar begint het mee.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.