Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Finkers op set Twentse bioscoopfilm: 'Dit kuiert verrekte makkelijk'

368728 875187

De opnames van de allereerste Twentstalige (landelijke) bioscoopfilm zijn in volle gang. Dinsdag streek de filmcrew - inclusief Herman Finkers - neer in Enschede. "Wie hebt hier de mond staan noar 't plat."

In 'De beentjes van Sint Hildegard' neemt Finkers samen met actrice Johanne ter Steege de hoofdrol op zich. De twee spelen een ouders echtpaar, Jan en Gedda, dat elkaar steeds minder begrijpt.

Tijdens de film van Johan Nijenhuis wordt Twents gesproken, de crew bestaat bovendien volledig uit Twentse acteurs. Vanwege het landelijke karakter van de bioscoopfilm wordt ie later volledig ondertiteld. Vorige week begonnen de opnames van de film, die in het najaar van 2019 op het witte doek te zien moet zijn.

Uitkomst
"Wij Tukkers hebben toch zoals je dat mooi zegt 'de mond stoan noar het plat", zei Herman Finkers dinsdag op de set in Enschede. "Het praat het makkelijkst, acteert fijn en ook bij het schrijven was het een uitkomst." Tegenspeelster Johanna ter Steege sloot zich daar volledig bij aan. "Plat is toch mijn moedertaal. Daar bun ik mee opgegroeid."

Dinsdag werden bij Sprakel in 't Bos in Enschede een aantal scenes geschoten. De cabaretier uit Almelo toonde zich op de filmset even gevat als altijd. Toen regisseur Johan Nijenhuis na een geslaagde take uitriep 'heel mooi, cut!' reageerde Finkers droogkomisch: "Ik dacht dat je het goed vond: waarom zeg je dan kut?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.