Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Sprakel in het Bos plots decor filmset Finkers-film

368838 herman2

Het idyllische theehuis Sprakel in het Bos was dinsdag even decor voor de Twentse film met Herman Finkers en Johanna ter Steege. High tea in het groen.

Met z'n hond en broer Alouis loopt Ben ter Denge over de Overmaatweg in Enschede. De weg is er smal, de bomen hoog. Iets voorbij de bocht ontwaart hij een ongebruikelijk tafereel: Herman Finkers en Johanna ter Steege op de fiets, op weg naar het iets verderop gelegen theehuis Sprakel in het Bos. "Ook al loop ik inmiddels voor de tiende keer, het blijft enorm leuk om dit te doen."

Zoals iedereen is de figurant deze ochtend vroeg opgestaan. "Ik hoorde gisteren pas dat we hier zo vroeg moesten zijn." Ter Denge, afkomstig uit Losser, is een van de figuranten in De Beentjes van St. Hildegard, de Twentse film van regisseur Johan Nijenhuis met Johanna ter Steege en Herman Finkers in de hoofdrollen.

Hond
"De regisseur heeft het al gezegd: we zijn natuurtalenten. Mijn hond kon ik gewoon meenemen. Dat maakt het alleen maar echter. Dat Finkers meedoet, wist ik overigens niet. De hoofdfiguur in de film heet Jan. Ik dacht bij mezelf: dat zal Jan Riesewijk zijn, mijn buurman in Losser en ook zo'n Twentse acteur. Ik begrijp inmiddels dat hij wel meedoet, maar niet op de manier zoals ik had gedacht."

De scène met Finkers en Ter Steege op de fiets speelt zich af op een van de meest idyllische plekken van Twente. "Herman heeft deze plek uitgekozen", zegt regisseur Johan Nijenhuis. "Het past ook perfect in het verhaal. Het ligt vlak bij de Universiteit Twente. Johanna heet in de film Gedda en werkt daar als docent. Herman (Jan) wil natuurlijk liever naar café Marktzicht, maar uiteindelijk komen ze hier terecht, op een high tea bij Sprakel in het Bos."

Rond het theehuis is het ongewoon druk, deze morgen. Mensen van de filmploeg, passanten en figuranten. Behalve wandelaars is er ook een groot aantal vrouwen in bloemetjesjurken aanwezig. Ze bevolken het theehuis, als Gedda haar man trakteert op een onvervalste wijsheid in het plat: "As de vrouwleu de praktische ding'n regelt, dan bint de kearls völ better te pas en leaft ze langer."

Zonlicht
De opnamen voltrekken zich bij optimale weersomstandigheden. Zonlicht valt door de bomen. Het glas van de veranda, waar Finkers en Ter Steege nog even een scène doornemen, is vandaag overbodig. Johan Nijenhuis: "Dat geluk moet je hebben. We draaien op een groot aantal locaties tot begin november. Het is niet voor niets dat we Sprakel zo vroeg in ons schema hebben opgenomen. Bij deze locatie past alleen maar prachtig weer."

Voor Finkers en Ter Steege is het een oude wens om samen iets te doen in het Twents. "Herman liep vijftien jaar geleden al eens bij me binnen in Haarlem", zegt Johanna ter Steege. "Het Twents staat heel dicht bij me. We hebben het altijd gesproken thuis. Ik ben ook gevraagd voor Jonge leu en oale groond, maar toen had ik geen tijd. Uiteindelijk is het dus deze film geworden."

Nuanceringen
Hoewel Finkers het script schreef voor De Beentjes van St. Hildegard, heeft ook Ter Steege haar aandeel. "Ik heb dat ook aangegeven. Ik wilde eerst lezen wat Herman gemaakt had. Met name in mijn eigen rol heb ik toch een paar nuanceringen aangebracht. De rol van de vrouw is iets subtieler geworden, iets minder clichématig dan in het oorspronkelijke script. Ik heb dat ook nodig om zo'n rol overtuigend te kunnen spelen."

Ook tussen de scènes door is de voertaal van de twee hoofdrolspelers Twents. "Kiek es noar die boerderie", zegt Finkers buiten op de fiets. Het degelijk gebouwde boerenhuis naast café Sprakel blijkt allesbehalve Twents, maar werd ooit gebouwd door de Duitsers. "Twente zit völ verhaal'n."

Wat Sint Hildegard, vermaard katholiek abdis uit de twaalfde eeuw, met Twente te maken heeft, wil hij nog niet zeggen. "De 'beentjes', dat zijn haar botten. In de katholieke traditie heten dat relieken. Hildegard schreef prachtige muziek, was een van de eerste vrouwelijke componisten. Haar graf is in Duitsland. Of we dat voor de film bezoeken? Wie weet, maar vandaag telt alleen dit: de high tea bie Sprakel."

De film draait vanaf het najaar 2019 door heel Nederland in de bioscoop.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.