Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Rookverbod? UT-student rookt sowieso nauwelijks

368967 866220

De UT onderzoekt of het mogelijk is om op het hele UT-terrein een rookverbod in te voeren, inclusief de woningen. Geen punt, vinden veel studenten. Ik ken hier niet één flat waar binnen gerookt wordt.

Bekijk de video onderaan dit artikel.
Is het betutteling tot achter de voordeur? Of een logische bevestiging van de praktijk? Studenten maken zich amper druk om het aanstaande rookverbod, zo blijkt. Ze roken toch al nauwelijks meer, dus de werkgroep die in opdracht van het UT-bestuur onderzoek doet naar een rookvrije campus, kan zonder protest zijn gang gaan. Alleen het verbod handhaven, dat lijkt sommigen lastig. Slechts een enkeling ziet zijn privacy in het gedrang komen. Als ik thuis in mijn nakie wil lopen, moet ik dat toch ook zelf weten?

Daniël Lycklama à Nijeholt woont al jaren op de campus en rookt altijd buiten een sigaretje. Nooit binnen. Hij heeft begrip voor het voornemen van de UT om tot in de slaapkamer het roken te verbieden. Die sigarettengeur krijg je er nooit meer uit. Ach, en het aantal mensen dat rookt neemt toch al enorm af. De meeste rokers weten dat ze overlast veroorzaken. De handhaving van zo n verbod op het uitgestrekte UT-terrein, dat lijkt hem nog wat lastig. Hij noemt het een ambitieus plan . Maar komt het er toch van, dan legt hij zich er bij voorbaat bij neer. De rookparia kent zijn plek. Je wordt er altijd op aangekeken, dus je bent al snel geneigd om naar buiten te gaan, dat is een automatisme.

Een deurtje verder, in huize Funest, worden voorbereidingen getroffen voor een feestje aanstaande zaterdag. Het grootste feest van de campus om precies te zijn: er komt 800 man. De tickets waren binnen 7,45 seconden uitverkocht , melden de bewoners trots. De feestgangers die willen roken, moeten dat zaterdag buiten doen. Wij hebben hier een semi-antirokersbeleid. We nemen ook geen rokers aan als bewoner.

Het voornemen om een campusbreed rookverbod in te voeren, kan in dit huis in elk geval op instemming rekenen. Daar ben ik voor , zegt een van de bewoonsters. Ook binnen een woning? De Funestbewoners aarzelen. Ik weet niet of een verhuurder dat kan opleggen, maar het is ook eigenlijk niet nodig. Ik ken niet één flat waar binnen gerookt wordt.

Op de UT hoort de roker er gewoon niet meer bij. Er is een groot gezamenlijk gevoel dat je dat niet doet. Niet vechten, niet roken, dat is de norm. Op de salontafel staat desondanks een asbak met wat filters erin. Waren er bijzondere gasten? Een van de bewoners grinnikt. Dat zijn geen sigaretten. Wietlucht trekt ook niet zo in de gordijnen. En we roken het met thee, niet met tabak.

Gaat wel ver Een paar campusblokken verderop, in huize Hotel de Graaf, zitten vier studenten aan een boterhammetje. Nergens een asbak te bekennen. Niemand rookt hier. Een rookverbod tot in alle hoeken van het huis? Dat gaat wel wat ver, vinden ze. Tja, als het huis zelf het roken accepteert ¦ dan moet het kunnen. Als je het huurt, is het je eigen huis toch? Als je er in je nakie wilt rondlopen moet dat toch ook kunnen?

Dat vindt ook student Robin Baan. Hij drukt net buiten bij de supermarkt Coop een sigaretje uit. Als je een gedeelde huiskamer hebt, dan kan ik dat begrijpen, maar je eigen kamer, die is van jezelf. Ze kunnen je toch ook niet verbieden om te eten wat je zelf wilt?

Eerst roepen, dan nadenken José Vroom is het er roerend mee eens. Ze heeft geen goed woord over voor het plan. Dat kan je toch helemaal niet verbieden. Er staan ook koophuizen op het terrein, hoe wil je dat doen dan? Dit is typisch weer zo n geintje, eerst wat roepen en dan pas nadenken. De UT-secretaresse rookt haar sigaret op. Hebben ze zich wel gerealiseerd hoeveel studenten ze hiermee wegjagen? De Nederlandse studenten roken niet meer zoveel, maar de Duitse wel. Zeker driekwart , stelt ze. Baan knikt. De Italianen ook. Die staan s ochtends op en nemen eerst een kop koffie en een sigaret.

Het voornemen van de UT zou kunnen stranden bij de voordeur. Volgens de Woonbond mag een verhuurder zijn huurder niet contractueel verbieden te roken. De verhuurder heeft er niets mee te maken of u in uw privéruimte rookt of niet. Het zal u waarschijnlijk ook niet verbazen dat u volledig zelf mag weten of u in uw woning alcohol drinkt, naar de NCRV kijkt, vingerplanten in de vensterbank heeft staan of met familieleden klaverjast. Een duidelijk standpunt, maar volgens de UT gaat het om privéterrein , laat een woordvoerder weten op de website Utoday, waar het plan wordt toegelicht. Elke woning is privéterrein, anders kan je het niet verhuren , zegt Woonbond-woordvoerder Marcel Trip. Het is een grote inbreuk op je privacy om eisen te stellen aan wat er in de woning gebeurt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.