Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twee jaar cel geëist tegen aanstichter 'Project X Enschede'

369118 justitie 1

Tegen de man die vorig jaar opriep om een 'Project X'-feest in Enschede te organiseren is donderdag twee jaar gevangenisstraf geëist. Denny W. (29) plaatste in oktober 2017 een bericht op Facebook waarin stond naar winkelcentrum 't Stroink te komen, met relletjes tot gevolg.

In totaal 150 mensen kwamen een kijkje nemen bij het winkelcentrum, na de oproep op Facebook. Aanvankelijk was het niet duidelijk wie de Facebook-oproep heeft gedaan, maar de pagina's konden later worden gelinkt aan W. Die verklaarde voor de rechtbank in Almelo een feestje te willen houden voor zijn jarige broer, die net vrij was gekomen uit een tbs-kliniek: "Ik wilde gewoon een gezellige avond, ik heb nooit opgeroepen om geweld te gebruiken."

Schade
De politie en gemeente waren op hun hoede na de oproep, vanwege het feit dat een Project X-feest in Haren destijds volledig uit de hand liep. In Enschede leidde de samenkomst tot kleine relletjes. Een tankstation raakte beschadigd. Burgemeester Onno van Veldhuizen gaf een noodbevel af.

Naast de celstraf is tevens geëist dat W. de schade van het uit de hand gelopen feest betalen aan de gemeente Enschede betaalt: bijna 5000 euro. De schade aan het tankstation hoeft W. niet te betalen, er is geen bewijs dat hij daarvoor aansprakelijk zou zijn.

Uitspraak is over twee weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.