Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Javier Espinosa: altijd in de schaduw van zijn idool

369249 875385

Javier Espinosa (26) moet dit seizoen het creatieve brein worden van FC Twente. Het kind van Barcelona wil in Nederland zijn loopbaan een nieuwe wending geven.

Het is geen gewaagde stelling: er is geen voetballer in de eerste divisie, die zoveel volgers heeft op Twitter. De teller bij Javier Espinosa staat op ruim 76.000. Dat aantal maakt je niet tot een grote speler, maar het zegt wel iets over je reputatie. Kijk ook maar eens naar zijn aanhang op social media: daar zitten heel wat bekende namen tussen, voetballers die we wekelijks op de internationale velden tegenkomen.

Appje uit China
Toen FC Twente Espinosa binnen had, kreeg technisch directeur Ted van Leeuwen ook meteen een appje uit China, van Albert Capellas, het voormalig hoofd opleidingen van Barcelona. De oud-assistent van Peter Bosz kon het niet geloven dat Espinosa op het tweede niveau in Nederland ging spelen. De gisteren 26 geworden speler lacht als hij wordt geconfronteerd met die opmerking. Ik wist op mijn beurt niet wat ik hoorde toen ik meekreeg dat FC Twente was gedegradeerd.

Bij de naam van FC Twente denkt hij aan de Europese duels tegen Getafe en twee ex-clubs van hem, Villarreal en Levante. Dit is een grote club, de nummer vier van Nederland, die meteen weer omhoog moet , zo vat hij zijn missie voor dit seizoen samen.

Iniesta
Javier Espinosa heeft er nu twee optredens in de Keuken Kampioen Divisie op zitten, en aan alles kun je zien dat hij kan voetballen. Hij is technisch vaardig, bezit een goede dribbel en een goede wisselpass en heeft gevoel voor de ruimte.

Espinosa is zo'n typische Spaanse middenvelder, die opeens vanuit het niets kan versnellen. In de opleiding van Barcelona werd hij altijd vergeleken met zijn grote idool Andres Iniesta.

Ik mag natuurlijk niet in zijn schoenen staan en ik ben ook niet de tweede Iniesta, maar in mijn manier van spelen lijk ik wel iets op hem , zegt hij. De kleine grote middenvelder kwam af en toe bij de jeugd langs om de jonge Javier tips te geven. Ik heb het nooit als extra druk ervaren dat ze me aan hem spiegelden , zegt hij. Sterker nog, het was een stimulans, want wie wil er niet worden vergeleken met zijn grote idool?

Madrid

Hoewel hij in alles een Barca-man is, komt Espinosa opvallend genoeg uit een dorp in de buurt van Madrid. En dat niet alleen: hij droeg zelfs een blauwe maandag het shirt van de grote aartsrivaal Real Madrid. Op mijn tiende heb ik nog even voor Real gespeeld. Een maand om precies te zijn. Wij woonden 100 kilometer verderop, en mijn ouders moesten vier keer in de week naar Madrid om mij weg te brengen en op te halen. Dat was niks.

Espinosa keerde terug naar zijn amateurclub. Drie jaar later werd hij gescout door Barcelona. Barcelona was La Masia, de wereldberoemde opleiding waar bijna alle topspelers van de club zijn gevormd: Messi, Xavi, Iniesta, Busquets, noem maar op , vertelt Espinosa. Als je daar naar toe kunt als jonge jongen, dan twijfel je niet.

Filosofie van Cruijff

Op La Masia zat hij intern. Zijn leven op het internaat bestond uit voetbal en studeren. De sfeer op La Masia tussen de jongens was perfect. Je concurrenten waren tegelijkertijd je vrienden. Beroemde ploeg- en klasgenoten waren Sergi Roberto (dinsdag bij Barca in de basis tegen PSV), Marc Bartra (ex-Dortmund en nu Betis Sevilla), Mauro Icardi (spits van Inter) en Bojan Krkic (onder meer ex-Ajax). Ik ben opgegroeid met de filosofie van Johan Cruijff, en later Pep Guardiola , aldus Espinosa. Dat is de rode draad bij Barca, van de jongste jeugd tot aan het eerste elftal. Elke speler moet die mentaliteit in zich hebben.

Hoewel Espinosa met de Spaanse jeugdploeg onder 17 Europees kampioen werd en hij altijd was bestempeld als een groot talent, maakte hij nooit de stap naar het ultieme heiligdom, Camp Nou. Espinosa bleef steken op 100 duels voor Barcelona B. Vraag me niet waarom ik net niet die laatste stap heb kunnen zetten. Misschien was ik net niet goed genoeg, misschien zat ik er net op het verkeerde moment, of heb ik pech gehad. Ik weet alleen wel dat ik er alles aan heb gedaan, en dat ik nergens spijt van heb en met een heel goed gevoel terugkijk. Op La Masia ben ik als mens gevormd.

Brief
Zijn oudere broer schreef drie jaar geleden een imponerende open brief die op een website verscheen, waarin hij meldde dat de buitenkant van een jonge profvoetballer er vaak mooier uitziet dan de werkelijkheid. Zijn boodschap kort samengevat: Je bent ver van huis, in je eentje als jonge jongen, je ziet je vader, moeder, broer niet en je kleine neefjes niet. Het is niet altijd wat het lijkt.

Javier Espinosa kan zich in die woorden vinden, al heeft hij nergens spijt van. Ik heb mijn familie gemist als jonge jongen, maar heb er ook veel voor teruggekregen.

Dat hij op zijn 26ste nog niet die belofte heeft ingelost? Espinosa haalt de schouders op. Het is nu eenmaal zo gelopen. Ik ben tevreden, en kan mezelf niets verwijten.

Na 21 duels in de Primera Division en 192 in de sterke Segunda B, is hij nu terechtgekomen in de Nederlandse eerste divisie. Ik was toe aan een nieuw avontuur, een nieuwe stap in een nieuwe omgeving. Even heel iets anders. En wat ik zocht, heb ik nu gevonden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.