Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wie gaat de damwand van de Lauravijver betalen?

Wie moet er opdraaien voor de kosten van een damwand in de vijver achter de Berendinastraat? Over die vraag liggen de bewoners en de gemeente Hengelo al ruim twee jaar met elkaar in de clinch. De verzakte oever achter de tuinen van de bewoners moet worden verstevigd. Het gemeentebestuur wil dat de bewoners de portemonnee trekken. Afgelopen zaterdag werden raadsleden bijgepraat door de boze bewoners.

Gebaggerd

Afgekalfde oevers, verzakte schuren en bomen die schuiner staan dan de toren van Pisa. Dat er iets moet gebeuren aan de oever van de Lauravijver is wel duidelijk. Jelle Zoomer, buurtbewoner en woordvoerder namens bewoners van 14 adressen, staat met een houten lat de diepte van het water te meten op een plek waar eerst nog land was: “Dit was ooit groenstrook. Nu is het hier een halve meter diep. De vijver is zo'n vijftien á zestien jaar geleden gebaggerd. Dat is op een erg lompe manier gebeurd. Sindsdien blijft de boel verzakken.”

Gesteggel

Het gesteggel tussen de bewoners en het gemeentebestuur duurt al 2,5 jaar. Tussen de vijver en de achtertuinen ligt een smalle strook gemeentegrond. Om verdere verzakkingen tegen te gaan moet er een damwand worden geplaatst. In de zomer van 2019 kwam de gemeente met drie opties: koop van de grond, in bruikleen verkrijgen van de grond of - voor mensen die de grond al meer dan 20 jaar in gebruik hebben - verkrijgen van de grond door verjaring. De bewoners konden eigenaar worden van het perceel tot aan de te plaatsen damwand. De gemeente zou de damwand plaatsen en onderhouden. Wel moesten alle bomen weggehaald worden. Tegen de kap van de bomen tekenden de bewoners echter bezwaar aan.

Laurapark berendinastraat vijver 1
Lees ook
Bewoners Berendinastraat en gemeente Hengelo kruisen degens over groenstrook

Toegankelijk pad

Volgens de bewoners is de gemeente de afgelopen jaren 180 graden gedraaid en komt nu met twee opties: een van die opties is dat de gemeente de beschoeiing gaat plaatsen en het onderhoud zal verrichten. De keerzijde is dat alle bomen en planten worden verwijderd om zo een voor iedereen toegankelijk pad te kunnen aanleggen langs de achtertuinen. Zo kan onderhoudspersoneel makkelijk bij de damwand kunnen komen.

Donker

Dat zien de bewoners niet zitten. “Daar zijn we niet zo blij mee. Het is hier namelijk 's avonds erg donker door het overhangende groen. Als je een vrij toegankelijk pad aanlegt, kan iedereen hier achterlangs lopen”, zegt buurtbewoner José Rondel. Zij is bang dat het criminaliteit in de hand werkt. “Je voelt je dan niet veilig. Dat zou betekenen dat ik een hoge schutting moet neerzetten."

Damwand zelf betalen

De andere optie is dat de omwonenden de groenstrook als collectief kopen van de gemeente Hengelo. Dan moeten ze ook zelf de damwand gaan betalen en onderhouden. De damwand kost zelf zo'n zeshonderd euro per strekkende meter. Daar bovenop komt nog eens bijna negentig euro per vierkante meter voor de gemeentegrond. Per tuin kan het bedrag flink oplopen. Rondel: “Voor bij betekent dat een kostenpost tussen de 7.000 en 7.500 euro. Dan word ik ongewild eigenaar van een damwand in een vijver die niet eens van ons is.”

Raadsleden

Om hun onvrede kenbaar te maken hebben de bewoners afgelopen zaterdag 11 december een inloopmiddag georganiseerd voor raadsleden. Een groot deel van de Hengelose fracties was aanwezig. Jelle Zoomer: “We hebben de raadsleden uitgenodigd, zodat ze de situatie met hun eigen ogen kunnen zien. We vragen de gemeente om zich te houden aan de afspraken die in 2019 zijn gemaakt.”

icon_main_info_white_glyph

Reactie gemeente Hengelo

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten de dialoog met de omwonenden door te zetten. “We blijven in overleg met de bewoners om tot een gezamenlijke oplossing te komen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.