Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Meester Doedel: klein beestje met grote impact op Glanerbrugger basisschool

371576 doedel

Het team van basisschool De Ouverture in Glanerbrug is dolgelukkig met de komst van een nieuwe collega. Sinds dit schooljaar is meester Doedel fulltime in dienst: een kwispelende hulphond.

Meester Doedel mag dan een klein beestje zijn, de labradoedel heeft een grote impact. Doedel brengt zó veel vrolijkheid , vertelt Anita Booij (51) met een tevreden glimlach. Booij is niet alleen vrijwillig ondersteuner van de school aan de Ouverturestraat, ze mag zich ook de baas van Doedel noemen. En dat doet ze vol trots.

Kwispelen
Wat is het een lief beestje, die Doedel. Het is aandoenlijk te zien hoe hij zich vrolijk, bijna huppelend langs de tafeltjes in het klaslokaal beweegt. Hoe zijn staart kwispelt als de leerlingen hem aaien. Hoe hij zijn baas, Anita, een betekenisvolle blik geeft wanneer zij het lokaal binnenloopt.

Geluk
Anita Booij spreekt van slapeloze nachten in aanloop naar de komst van Doedel. Precies drie maanden geleden zat team hondenclub van de school om de tafel. De initiatiefnemers hakten die dinsdagmiddag eindelijk de knoop door: een hulphond, die zou er komen.

Dezelfde dag nog belde de fokker van Dutch Doodles. Een nest met acht Australische labradoedels was ter wereld gekomen, in Glanerbrug, op slechts 500 meter afstand van de school. Meer geluk bestaat niet , zegt Booij. Met een twinkeling in haar ogen denkt de hondenliefhebber in hart en nieren terug aan de dag waarop alles samenviel .

Niet goedkoop
Een selectie volgde. Eén puppy uit het nest bleek bij uitstek het meest geschikt voor de fulltimejob: Doedel, een actieveling met een zorgzaam en zachtaardig karakter. Ook voor zijn ras is bewust gekozen. Dit ras is hypoallergeen, en wekt dus geen allergie op , legt Booij uit. Goedkoop is-ie niet: 2200 euro kostte deze hond.

Doedel is nu acht weken jong en 8 kilo licht. Hij is nog klein, onopgeleid en weinig ervaren. Toch kan hij al veel. Maar we werken in kleine stapjes. Te beginnen met basiscommando s als zitten en blijven liggen, en natuurlijk zijn zindelijkheid. Op den duur gaat hij leerlingen met uiteenlopende situaties ondersteunen, van autisme tot een lastige thuissituatie of concentratieproblemen , legt groep 5-docent Sonja Diepeveen (44) uit. Ze werpt een blik op Doedel, die kwispelend door de gang van de school rent. De hond mag nu even loslopen, maar gewoonlijk zit hij aan de riem.

Kwaliteiten van Doedel
Anita Booij raakt niet uitgepraat over de kwaliteiten van de viervoeter. Want wat kan dit zachte, lichtbruine beestje eigenlijk niet? Allereerst: de sfeer in de school is geweldig, enkel door zijn aanwezigheid. Het moment dat Doedel de school binnenloopt, is een moment van blijdschap. Een geweldig begin van de dag.

Daar is directeur Erna Slatius (51) het mee eens. Kinderen én leerkrachten zijn enthousiast , benadrukt ze. Naar weten van de medewerkers zijn ze de eerste reguliere basisschool in de omgeving met een hulphond.

Taalvaardigheden van kinderen kan Doedel verbeteren, alleen dankzij zijn luisterend oor. Hij zegt geen woord, oordeelt niet - soms is dat voldoende. Leerlingen die moeite hebben met lezen, kunnen Doedel voorlezen uit een boekje. Doedel kan kinderen iets geven wat wij ze als juffen en meesters nooit kunnen bieden , meent Anita.

En niet te vergeten: de aanwezigheid van de viervoeter stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerlingen. Een simpel voorbeeld: de kinderen gooien afval direct in de prullenbak, want straks eet Doedel het op .

Blaasprobleem
Sinds Doedel hier is, lijken de kinderen een blaasprobleem te hebben. Ze gaan veel vaker dan normaal naar het toilet - de wc s zitten toevallig naast het verblijf van Doedel , vertelt Sonja Diepeveen met een glimlach. De hond krijgt knuffels en aandacht in overvloed. Ook daar moet ruimte voor zijn, vinden de medewerkers van de school.

Maar, uiteindelijk is Doedel er niet voor de leuk . Het beestje gaat een belangrijke rol vervullen. Volleerd is hij pas over drie jaar, wanneer hij zijn opleiding bij Stichting Saac tot autismebegeleidingshond heeft afgerond. Maar prioriteit nummer 1 is zijn puppycursus, en die begint volgende week.

Leukste? Het is een hond!
Samuel Kano leest vanuit een zitzak voor uit een boekje. Naast de 10-jarige leerling uit groep 6 zit Doedel. Hij is stil, kijkt om zich heen en legt zijn poten op de zitzak. Voorlezen aan Doedel is leuk, maar hij is nog wel vaak met iets anders bezig. Soms eet hij papiertjes van de grond.

Toch is de puppy voorlezen zinvol, vindt Samuel. Hij merkt dat hij samen met de hond beter kan lezen. Daarom is het duo elke maandag en woensdag een moment samen. Ze hebben samen al één boek uitgelezen. Het boek ging over honden.

Op de vraag wat het leukste is aan Doedel, heeft Samuel een duidelijk antwoord: Dat hij een hond is. En honden zijn mijn lievelingsdieren. Op jachtluipaarden na, maar die kun je niet als huisdier hebben.

Samuel weet goed hoe hij met Doedel moet omgaan. Hij vindt het niet leuk als je boven op zijn kop aait. Onder zijn kin vindt hij wel fijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.