Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Met speeltuinen heeft Enschede goud in handen €™

371719 Schermafbeelding 2018 10 04 om 082956

Ben van Dijk was accountant en werd welzijnswerker. Na negen jaar stopt hij als directeur van Stichting Enschedese Speeltuinen. Een bezuiniging waar hij achter staat. We moeten het speeltuinwerk in de buurten overeind houden.

Ben van Dijk heeft nog een foto waarop hij als jochie van een jaar of vier in de zandbak zit van De Wester. Zijn ouderlijk huis grensde aan de speeltuin in Twekkelerveld. Als jongen was hij er dagelijks te vinden.

Ik weet hoe fantastisch het is dat je dichtbij huis kunt spelen , zegt hij. Met het netwerk van achttien speeltuinen verspreid over de stad heeft Enschede goud in handen. Dat zijn overigens niet mijn woorden maar de conclusie van een onderzoek van Jantje Beton.

Financiering
Van Dijk (63) zou willen dat de gemeente er ook naar handelde. De geschiedenis van de Stichting Enschedese Speeltuinen heeft veel weg van een aaneenschakeling van (politieke) discussies over de financiering. Dat was de afgelopen negen jaren in zijn periode als directeur niet anders. Het heeft indirect tot zijn vertrek geleid.

De SES moet al jaren interen op reserves om de tent draaiende te houden. Ook voor het komende jaar lukt het niet de begroting volledig sluitend te krijgen. Nee, ook niet door mijn afscheid. Ik was een relatief dure kracht. Mijn opvolgster Henja Bartelink werkt minder uren en voor een lager salaris. We moeten bezuinigen en dan helpen alle beetjes. Het gaat erom dat we het speeltuinwerk in de wijken overeind houden.

Ingewikkeld
Daar is hij niet gerust op door de koers van de gemeente. De financiering van het speeltuinwerk in Enschede zit ingewikkeld in elkaar. De gemeente trekt er in totaal een miljoen euro voor uit. De helft van dat bedrag is voor betaling van de beheerders die via de sociale werkvoorziening gedetacheerd zijn. Met het andere deel moet de overkoepelende stichting het doen. De activiteiten in de achttien speeltuinen bekostigen de afzonderlijke besturen grotendeels zelf.

Afgrond

Van Dijk: Ik zeg altijd dat we een instandhoudingssubsidie krijgen. Dat vinden ze in het stadhuis niet leuk, maar daar komt het wel op neer als je ziet wat we allemaal doen. Financieel gezien gaan we echt langs het randje van de afgrond.

Hij vreest voor een diepe val als de plannen van de gemeente doorgaan. Ze leiden volgens hem louter tot een hoop bureaucratische rompslomp. Bijvoorbeeld als we worden ondergebracht bij stadsdelen en via vijf lijnen gesubsidieerd moeten worden. Dat leidt tot knip- en plakwerk en dat kan dodelijk zijn voor een stedelijke organisatie.

Uurtje factuurtje
Ook het subsidiëren op basis van zogenaamde resultaatgerichte afspraken zien ze bij de SES niet zitten. Mooie term, hè?! Voor mij ouwe wijn in nieuwe zakken , zegt Van Dijk, die als voormalig chef van de accountantsafdeling en als PvdA-raadslid de gemeentelijke organisatie door en door kent. Zo n subsidiemethode is vooral nuttig voor de consultants in deze wereld. Uurtje factuurtje. Dat kan ik als voormalige registeraccountant weten.

Strafkorting
Hoewel Van Dijk sinds deze week directeur af is, spreekt hij nog in de wij-vorm. We willen als speeltuinen best afspraken maken over beoogde resultaten, maar niet als dat gaat over het aantal bingo s en bezoekers, waarbij strafkorting dreigt als die aantallen niet worden gehaald.

We willen afspraken vastleggen over zaken waar we als SES voor staan. Zoals het bieden van veilige plekken, sociaal en technisch, voor kinderen om te spelen. En over de functie als ontmoetingsplek voor de wijk. De speeltuinen zijn de huiskamers van een buurt. Ze helpen ook mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en zorgen ervoor dat mensen maatschappelijk actief zijn. Verdeeld over de achttien speeltuinen werken zo n 450 vrijwilligers voor hun buurt.

Laagdrempelig
Vanuit het kantoor van de SES in Twekkelerveld wordt wat dat betreft met jaloezie gekeken naar de sociale hypotheek die de bouw van een nieuw wijkcentrum in Dolphia mogelijk maakte. Als onze vrijwilligers ook een vergoeding van vier euro per uur zouden krijgen, waren de financiële zorgen in een keer weg.

Hij vindt dat de functie van de speeltuinen niet is te vervangen. Sportclubs willen zich steeds meer profileren als welzijnsorganisaties. Maar ze hanteren wel commerciële prijzen. Een kopje koffie kost bij Rigtersbleek anderhalve euro. Dan kun je niet spreken van laagdrempelig. In mijn optiek zijn de huidige speeltuinen een basisvoorziening in de buurt voor kinderen en zeker ook voor volwassenen met een smalle beurs.

Jeugd Viva
Ben van Dijk richt zich voortaan op zijn financieel adviesbureautje en blijft ook maatschappelijk op verschillende terreinen actief. Als voorzitter trekt hij al vijf jaren de kar van de Jeugd Viva. Zo ben ik toch nog betrokken bij het wel en wee van de speeltuinen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.