Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Saxion verliest topklassering hogescholen

371721 828293 1

Na de beste positie ooit (vierde) in de landelijke rangorde van grote hogescholen, is Saxion naar de zevende stek gezakt in de HBO Studiegids 2019. Van de locatie Enschede krijgt nu maar één studie het predicaat topopleiding .

De gezaghebbende gids van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie in Leiden vergelijkt jaarlijks alle opleidingen van de hogescholen in Nederland. Het moet leerlingen in staat stellen een bewustere keus voor studie en school te maken. Bij de grote hogescholen komen Avans (Brabant), Windesheim (Zwolle) en Hanze (Groningen) er het beste uit.

Landelijk gemiddelde
Saxion met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn doet het niet slecht, per saldo zit de hogeschool op het landelijk gemiddelde. Van de 12 levert dat plek 7 op. Maar de eindklassering is beduidend minder dan de voorgaande jaren. Vorig jaar had Enschede nog 4 topopleidingen, nu slechts 1. Waardoor dat komt is onduidelijk.

Bouwkunde
Saxion Enschede scoort wel goed met de opleiding bouwkunde. Van alle 12 scholen met zo n opleiding is Enschede de beste. Dat is al jaren zo. Het krijgt echter deze keer net niet meer het predicaat topopleiding. Die waardering is er wel voor de studie vastgoed en makelaardij. Net als vorig jaar is deze weer één van de beste van Nederland. Ook de hrm-opleiding hoort tot de betere studies. Verder is volgens de gids integrale veiligheidskunde van Saxion een goede optie . Dat geldt ook voor de ICT-opleiding.

Andere stad
Negatieve uitschieter is echter ondernemerschap en retailmanagement . De studenten zijn daar ontevreden over alle facetten. Woon je in Enschede, oriënteer je dan op een andere stad , zegt zelfs de gids. In de gids worden ook de kleine hogescholen met elkaar vergeleken. Daar horen kunstschool ArtEz en toerismeschool Tio in Hengelo bij.

De particuliere school Tio eindige in de ranglijst 7e met twee topopleidingen (hotelonderwijs en toerisme). ArtEz eindigde in de middenmoot met plek 14. Ze krijgt echter nog wel voor drie opleidingen in Enschede het predicaat topopleiding: vormgeving, creatieve therapie en docent muziek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.