Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuwe studentenpastor Jaco Zuurmond is sparringpartner van UT'ers

Jaco Zuurmond is de nieuwe studentenpastor van Enschede. Inmiddels heeft hij zijn eerste drie maanden erop zitten. Het werd een periode die vooral in het teken stond van verkennen. “Ik denk met de studenten mee. Ik ben sparringpartner”, zegt de pastor over zijn werk.

Het is de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel die Zuurmond naar de UT dirigeerde. “Ik ben driekwart van mijn tijd studentenpastor en een kwart werk ik voor de Ontmoetingskerk”, geeft hij de verhoudingen aan. Toen in zijn PKN-kerk de vacature van studentenpastor ter sprake kwam, was het voor hem heel erg logisch dat de Ontmoetingskerk de vacature zou gaan invullen

Kerk in deze stad

Al sinds het begin van het ontstaan van de kerk staat de ontmoeting met de samenleving centraal. “We werken met allerlei instellingen, organisaties en mensen, omdat we niet los willen staan van het leven. We zijn kerk in deze stad. Toen er om een studentenpastor werd gevraagd zeiden we: dat gaan we doen, we gaan die brug met de studenten slaan.”

Geen preek

De eerste maanden waren een zoektocht. “Ik kom mensen tegen die een beetje vastlopen door werkdruk of relationele problemen. Die zich afvragen: wat vind ik echt van waarde. Moet ik alles opgeven voor ’t scoren op de prestatieladder. Vanuit Christendom kan ik met ze meedenken. Nee, ik preek niet. Er zijn geen kerkdiensten, wel Taizévieringen. Die zijn meditatief van aard, met veel stiltes.”

Meelopen en luisteren

Een ding is voor hem duidelijk: “Ik ben geen psycholoog”. Zuurmond wil meelopen, luisteren en met studenten zoeken naar de waarden in het leven. “De tegenstelling tussen Bijbel en wetenschap is niet meer zoals het ooit was.” Waarmee hij maar wil zeggen dat het gesprek met studenten over wat hen bezighoudt heel goed gevoerd kan worden. Waar die gesprekken plaatshebben, maakt niet uit: “Ik heb geen fysieke plek nodig. Dat kan in Starbucks, in de Ontmoetingskerk of bij mij thuis.”

Vrij

De Universiteit staat overigens helemaal los van het studentenpastoraat. "Ik ben helemaal vrij. Ik moet wel een beleidsplan schrijven en eens per jaar een verslag. Maar dat is meer om te kijken of er iets gebeurt. Ik hoop aan het eind van mijn periode dat in deze stad waar wetenschap en religie samenkomen het gesprek over zingeving en technologie is verbeterd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.