Enschede

Oud-wethouder Roelof Bleker na urenlang beraad gekozen als burgemeester van Enschede

Roelof Bleker is maandagavond door de gemeenteraad gekozen als nieuwe burgemeester van Enschede. In een besloten vergadering kwam de beoogde opvolger van Onno van Veldhuizen van de twee overgebleven kandidaten als beste uit de bus.

Roelof Bleeker Twitter 400x400
Roelof Bleker wordt de nieuwe burgemeester van Enschede © Twitter/@Roelfbleker

Het maken van een keuze lijkt de gemeenteraad - vanwege de afwezigheid van een van de raadsleden vandaag met 38 personen aanwezig - zwaar te zijn gevallen. Aanvankelijk werd rond 21.00 uur 'witte rook' verwacht, maar ruim anderhalf uur daarna was er nog steeds geen besluit gevallen.

De 54-jarige Bleker is geen onbekende in Enschede. Hij was namens de PvdA wethouder van Enschede (2001-2009) en later nog dijkgraaf bij waterschap Rivierenland. Als wethouder in Enschede was hij verantwoordelijk voor cultuur en stedelijke ontwikkeling. Bleker geldt als een van de belangrijke initiators in de wederopbouw van Roombeek na de vuurwerkramp.

Installatie rond 1 februari

Het is nu aan de ministerraad om de benoeming van de nieuwe burgemeester te bekrachtigen. Pas daarna kan tot formele benoeming worden overgegaan. Planning is om het fiat voor die benoeming nog voor het Kerstreces op de Haagse agenda te krijgen. De installatie zal rond 1 februari volgend jaar plaatsvinden. Tot die tijd blijft waarnemend burgemeester Theo Bovens in Enschede.

16 sollicitanten

De keuze voor de nieuwe burgemeester is tot stand gekomen na een zorgvuldig en geheim proces. Op de vacature kon tot en met 31 augustus worden gereageerd. In totaal reageerden 16 kandidaten, waarvan één vrouw.

De Commissaris van de Koning en een vertrouwenscommissie bestaande uit zeven raadsleden hebben de gesprekken met de kandidaten verder uitgevoerd. De tweede voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie zal, evenals de eerder afgevallen kandidaten, geheim blijven. Slechts één sollicitant heeft zichzelf bekend gemaakt na het sluiten van de vacature: voormalig SP-raadslid Ahmet Yilmaz.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.