Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ruiming begraafplaatsen Enschede: ook aan de grafrust komt een einde

373442 877745

Hoewel begraven steeds minder populair lijkt, wordt er op de 'Ooster' en 'Wester' toch ruimte vrijgemaakt. Sinds kort staan er weer borden over voorgenomen grafruimingen bij velden.

De dood is een bedrijfstak op zich, waar verschillende partijen zich in bewegen. Voor begraafplaatsen is elke vierkante meter er een en dus timmeren begraafplaatsen ook commercieel aan de weg. Monique Kiekenbosch is hoofd van de Enschedese begraafplaatsen en zij weerspreekt niet dat rondom de dood ook een zakelijk belang hangt. Net als in elke bedrijfstak moeten begraafplaatsen zichzelf bedruipen. Veel mensen denken nog altijd dat een graf voor eeuwig is, maar niets is minder waar.

Huurrechten
Onlangs stond de jaarlijkse advertentie weer in de officiële mededelingen van de gemeente, dat er voornemens zijn om tientallen graven te ruimen. Elk jaar worden familieleden of belanghebbenden van de graven waar de huurrechten van aflopen, benaderd door Kiekenbosch en haar medewerkers. Als blijkt dat de rechten na twintig jaar verlopen gaan we de mensen benaderen om aan te geven dat ze de keuze hebben om de rechten te verlengen of het graf te laten ruimen. Verlengen kan voor twintig en tien jaar en sinds een paar jaar werken we ook met een termijn van vijf jaar. Dit om met name belanghebbenden die het niet zo breed hebben niet meteen met een heel hoog huurbedrag op te zadelen. Er is heel veel mogelijk , zegt Kiekenbosch.

Door een advertentie in de gemeentelijke pagina te zetten wordt de aandacht al getrokken. Daarnaast worden bordjes geplaatst om zich te melden bij de beheerder. Vaak weten nabestaanden niet eens hoe lang de rechten nog gelden.

Roodgloeiend
De week na de advertentie staat de telefoon roodgloeiend met mensen die even checken hoe het zit met het graf van hun dierbare. Wij gaan daar overigens heel schappelijk mee om. Want voordat we overgaan tot ruiming is er wel een jaar verstreken. En zelfs als we niemand hebben bereikt beperken we ons tot de ruiming van het graf bovengronds. Dan halen we de steen en aanverwante omhulsels weg en die worden ook voor langere tijd bewaard. Mocht er dan nog iemand komen opdagen, dan kunnen we altijd nog kijken of een verlenging nog nodig is. Soms worden grafstenen hergebruikt en anders gaan ze in de puinbreker.

Op zowel de Ooster- als de Westerbegraafplaats gaat het ook nu weer om tientallen graven waarvan de huurrechten vervallen. Oude graven passen volgens Kiekenbosch bij een begraafplaats, geven het een bepaalde historische waarde en sfeer. We hebben hier ook koopgraven waarvan de rechten voor eeuwig in een familie blijven, mits er geen belanghebbende meer is. Dan vervalt het recht aan de gemeente. Maar ook hier hebben we heel oude graven die er vervallen bijliggen, maar waar niemand echt hinder van ondervindt. Die laten we zoals ze zijn.

Gevoeligheden
De graven die wel in aanmerking komen voor ruiming zijn door de beheerders gemerkt. Het proces voordat er tot ruiming wordt overgegaan is een heel nauwkeurige. Kiekenbosch kent de gevoeligheden als geen ander. Hier mogen we geen fouten in maken, dat staat vast. We nemen dan ook ruim de tijd voor het traject van melding tot de uiteindelijke ruiming.

Enschede kent niet het ruimen van stoffelijke resten om ze uiteindelijk in een verzamelgraf te verzamelen. We kennen dat wel in ons omliggende plaatsen, maar in onze stad kan dat niet. Als we het graf echt ruimen om een nieuw graf mogelijk te maken, zullen de stoffelijke resten achter het oorspronkelijke graf op twee meter diepte worden bewaard. Maar na 20 jaar is niet zoveel meer terug te vinden hoor.

Voor Kiekenbosch is de dood dus dagelijkse kost. Iets kunnen betekenen voor nabestaanden gaat haar goed af. Ik ben sinds 2003 hoofd van de begraafplaatsen en ook wij gaan met de tijd mee. Mijn opdracht was om commerciëler te denken en dat heb ik gedaan. Zo heb ik naar Italiaans model een grafmuur laten ontwikkelen op de Oosterbegraafplaats. Op vakantie in Italië zag ik dat en dat bleek in Enschede nog niet te bestaan. Toen ik in Valkenberg bij de Cauberg iets soortgelijks zag, heb ik de ontwerper benaderd en een jaar later was het gerealiseerd.

Begraven of cremeren
Kiekenbosch is niet bang dat de begraafplaats overbodig wordt in de toekomst. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren een voorkeur hebben voor begraven. En dat is opvallend als je ziet dat we in Twente nu met Usselo, Borne, Almelo en Oldenzaal vier crematoria hebben. Wij blijven ruimte vrijmaken. We hebben hier 9 hectare tot onze beschikking aan de Hengelosestraat, dus ruimte genoeg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.