Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese kroegbaas fietst naar Marokko om zijn café te redden

Café Rocks is een begrip in Enschede. Al 27 jaar drinken gasten een of meer biertjes in de muziekkroeg aan de Hofstraat in het centrum. Toch is het onzeker of de biertjes ook volgend jaar nog getapt kunnen worden. Door de coronamaatregelen staat het water eigenaar Kees Riemersma aan de lippen. Daarom vertrekt hij vandaag voor een fietstocht naar Marokko, om geld in te zamelen voor z’n geliefde zaak.

Jaarwisseling in Tanger

"De tocht is zo'n 5.400 kilometer lang", zegt Riemersma zelfverzekerd. "Elke dag ga ik zo'n acht uur fietsen. Ik hoop dan dat ik de jaarwisseling in Tanger kan vieren. En daarna fiets ik weer terug naar huis."

Gekkenwerk zou menig mens denken. Toch doet Riemersma er erg luchtig over. Hij heeft geen keuze, vindt-ie: "We leven al meer dan anderhalf jaar in onzekerheid. Het gaat simpel gezegd heel slecht. Er is wel steun vanuit de overheid, maar die is niet toereikend. De kas is leeg."

“De personeelskosten en vaste lasten kan ik nu en in januari nog wel betalen. Maar daarna houdt het op.”

'Tijd voor actie'

Zijn personeel kan hij nu nog betalen, maar het is de vraag of dat straks ook nog kan. Om nog maar te zwijgen over zijn eigen inkomen. Volgens Riemersma kan hij zichzelf al tijden geen salaris uitkeren. "De personeelskosten en vaste lasten kan ik nu en in januari nog wel betalen. Maar daarna houdt het op. Omdat het zo niet langer kan, is het tijd voor actie. Vorig jaar organiseerde ik al een fietstocht door Twente, nu pak ik het groter aan."

Bang voor buien en slechte wegen

De tocht gaat via Doetinchem, Charleroi, Parijs, Bordeaux, Pamplona, Madrid en Tarifa naar Tanger. Alleen een fiets, bidon, telefoon, en twee tassen vol fietskleding neemt Riemersma mee. "Ik fiets dus acht uur per dag, elke dag. Hopelijk zit het weer een beetje mee. Het horrorscenario? Een grote sneeuwbui."

Het zal niet altijd makkelijk worden. Door de vele bergetappes die hij voor de boeg heeft, maar ook door de wegen. "Hier hebben we mooie fietspaden en veilige wegen. Maar ik denk dat het vanaf België al slecht wordt. Maar ik heb er zin in, het gaat vast goedkomen."

'Ik kan nog wel fietsen'

Van zijn vaste gasten krijgt hij veel steun. "Dat doet mij goed. Die steun moet me door de moeilijke momenten slepen. Uiteindelijk is het doel heel duidelijk... Ik ben nu een kapitein op een zinkend schip. Ik kan niets doen, want het café is dicht, maar ik kan nog wel fietsen."

Kees Riemersma en zijn café steunen? Of zijn tocht volgen? Dat kan via de website van Café Rocks.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.