Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad Enschede stemt maandag over twee burgemeesterskandidaten

Rolf Jongedijk June Nods Ernst Bergboer
Griffier Rolf Jongedijk, hier tijdens de installatie van wethouder June Nods.
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese gemeenteraad stemt maandagavond over twee burgemeesterskandidaten. Dat gebeurt in een ingelaste en besloten raadsvergadering. Aansluitend op die stemming wordt de naam van de kandidaat die daar als nummer een uit tevoorschijn komt, publiek gemaakt. Wie kandidaat nummer twee wordt, blijft geheim.

Na de voordracht van de nieuwe kandidaat-burgemeester is het aan de ministerraad om die te bekrachtigen. Pas daarna kan tot formele benoeming worden overgegaan. Planning is om het fiat voor die benoeming nog voor het Kerstreces op de Haagse agenda te krijgen.

Installatie rond 1 februari 2022

Daarmee ligt de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de grootste stad van Overijssel op koers, volgens griffier Rolf Jongedijk. “Dit is een redelijk normaal tijdpad. Wettelijk moet er binnen vier maanden na sluiting van de sollicitatie - dat is in dit geval eind december - een kandidaat gekozen zijn.”

De nieuwe burgemeesterskandidaat heeft dan nog ruim een maand om eventuele andere verplichtingen op te zeggen en een al evenzeer eventuele verhuizing voor te bereiden, dan wel te regelen. De installatie zal rond 1 februari volgend jaar plaatsvinden.

1Twente zal maandag live verslag doen van het openbare deel van de gemeenteraadsvergadering, waarin bekend gemaakt wordt wie de beoogd burgemeester van Enschede is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.