Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA Hengelo: 'Verstrek gratis zelftesten aan mensen met laag inkomen'

Marie jose luttikholt pvda
Marie-José Luttikholt: “De kosten kunnen voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien een reden zijn om niet of minder te testen."
Beeld: 1Twente

Het Hengelose gemeentebestuur moet zorgen dat mensen met een laag inkomen makkelijker aan gratis COVID-zelftesten kunnen komen. Dat vindt de lokale afdeling van de PvdA.

Vanaf 3 euro

“Zelftests zijn te krijgen vanaf 3 euro. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk te betalen, zeker niet voor mensen die het niet breed hebben”, zegt Marie-José Luttikholt, fractievoorzitter van de PvdA in Hengelo.

Zelftesten worden steeds belangrijker bij de bestrijding van de crisis. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert dat mensen met lichte klachten nu een zelftest doen om te controleren of ze besmet zijn met het coronavirus. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven.

Via buurthuis of gemeentehuis

Luttikholt: “De kosten kunnen voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien een reden zijn om niet of minder te testen. Daarom willen wij weten of de gemeente gratis zelftesten kan aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Die zouden bijvoorbeeld via het buurthuis of op het gemeentehuis beschikbaar kunnen worden gemaakt.”

'Werp geen drempels op'

Luttikholt vindt dat Hengelo het geld gerust uit de Algemene reserves kan halen: "Het gaat om de gezondheid van ons allen. Ik vind dan ook dat we geen drempels moeten opwerpen. Als mensen menen recht te hebben op een paar gratis zelftests, moeten ze die kunnen afhalen. De meesten zullen daarvan geen misbruik maken. Laten we met z'n allen zorgen dat we dat virus onder controle krijgen. Daarbij zijn niet alleen die mensen gebaat, maar ook de ondernemers in bijvoorbeeld de horeca."

Volgens de PvdA-fractievoorzitter zijn inmiddels ook anderen PvdA-afdelingen in het land bezig met het voorbereiden van schriftelijke vragen, zodat het landelijk op de agenda komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.