Hengelo

Koetsveld voert lijst SP Hengelo aan, Ten Heuw keert alleen terug lijstduwer

Hugo Koetsveld is de lijsttrekker van de SP Hengelo voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat werd dinsdagavond bepaald tijdens een algemene ledenvergadering. Mariska ten Heuw voert voor het eerst in zestien jaar de lijst niet meer aan tijdens de verkiezingen. Zij staat als lijstduwer op plaats 30.

Spannend

Koetsveld kwam al als 22-jarige in de raad. Nu, acht jaar later, is hij tijdens de algemene ledenvergadering verkozen tot lijsttrekker. “De verkiezing zelf was vrij voorspelbaar, want er hadden zich geen tegenkandidaten gemeld, maar voor mij was het natuurlijk wel spannend”, zegt Koetsveld. Met een leeftijd van 30 jaar is hij erg jong voor een lijsttrekker, maar volgens de zoon van predikant Herman Koetsveld maakt dat niet uit: “Ik ben al acht jaar raadslid en ik weet inmiddels wel hoe de hazen lopen. Ik heb mij in al die jaren goed kunnen voorbereiden.”

icon_main_quote_red_glyph

“Ik ga niet ineens allemaal dingen anders doen dan mijn voorgangers."

Hugo Koetsveld, lijsttrekker van de SP Hengelo

'Betrouwbare partij'

Volgens Koetsveld heeft de SP zich de laatste jaren bewezen als een betrouwbare partij. Hij is dan ook niet van plan om het roer om te gooien: “Ik ga niet ineens allemaal dingen anders doen dan mijn voorgangers. Ik vind dat wij de laatste jaren onze punten duidelijk hebben gemaakt en ook op welke voet wij verder willen gaan", aldus het raadslid.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen, dat ik – wat de uitslag van de verkiezingen ook zal zijn – sowieso de komende periode niet toetreed tot de raad."

Mariska ten Heuw, wethouder en lijstduwer op plek 30
icon_main_info_white_glyph

Duurzaamheid

De afgelopen periode heeft Koetsveld zich in de raad vooral beziggehouden met duurzaamheid. “Een onderwerp dat de komende periode ook heel belangrijk zal blijven en waarbij voor mij voorop staat, dat er veel draagvlak moet zijn voor de besluiten die genomen worden. Dat geldt voor de eventuele plaatsing van windmolens, maar ook voor de aanleg van een warmtenet en de aansluiting daarop.”

Mariska ten Heuw niet langer op één

De verkiezing van Koetsveld als lijsttrekker betekent dat voor het eerst sinds 2006 huidig SP-wethouder Mariska ten Heuw de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen niet aanvoert. Als nummer laatst staat ze op plek 30. Ten Heuw is na 12 jaar wethouderschap tot de conclusie gekomen dat ze niet terug wil keren in de raad: “Het zijn verkiezingen voor de gemeenteraad. De mensen die nu bovenaan de lijst staan, willen ook allemaal in de gemeenteraad. Wat de uitslag van de verkiezingen ook zal zijn, ik zal de komende periode niet toetreden tot de raad. Daarvoor ben ik met bijna 12 jaar te lang wethouder en verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid dat de raad bepaalt. Dan moet je ook niet hoog op de lijst willen staan."

Van Grouw op onverkiesbare plek

Huidig SP-fractievoorzitter Floor van Grouw staat op plaats 10. Hij zal alleen terugkeren in de raad als hij voldoende voorkeursstemmen krijgt. Iets waar hij niet op aast: “Ik heb bijna zestien jaar met heel veel plezier deel uit gemaakt van de Hengelose gemeenteraad. Een periode waarin de SP als grootste oppositiepartij toegroeide naar een vaste waarde in het gemeentebestuur. Dat heeft de nodige energie gekost. Ik merk dat ik het ook tijd vind om binnen en buiten de partij andere taken op mij te gaan nemen. Ik ben ontzettend blij dat Hugo Koetsveld het stokje overneemt”.

Nieuwkomers

De hoogste nieuwkomers op de SP-lijst zijn op nummer 3 Gerrit-Jan Leusink en Marein Spekreijse op nummer 5. Leusink is actief in de zorg, maakt deel uit van een wijkteam in Enschede en Spekreijse runt sinds kort een bedrijf dat adviezen geeft op het gebied van duurzaamheid.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.