Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden

374789 download 10

Het Lonnekermeer vertroebelt. Vandaar dat het nu wordt uitgebaggerd. Maar eerst moeten de vissen eruit. En dat is spannend, want wat komt er allemaal boven water? Grote vraag is of die kanjer van een snoek er werkelijk zit.

Etters zijn het, die vissen. En die van het roofzuchtige soort helemaal. Terwijl de vrijwilligers van de Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland hun netten vanuit de boot door het water laten gaan, springt er een net voor de boeg uit het water. Dikke plons. Ja, die ontsnapte ons net , vertelt visser René Alfering even later. Volgens de verhalen zit er nog een snoek van zo n 1,30 meter. Ik weet niet of die het was. Het was wel een heel dikke. Maar die krijgen we nog wel.

Maar niet alle vissen ontspringen de dans. Eerder deze donderdagochtend werd al een kleiner broertje (of zusje) van die snoek gevangenen. Nou ja, klein. Toch zeker 85 centimeter, schat Alfering. Maar verder vooral zeelt, waaronder een 50-plus . Wat langer geleden waren er ook al karpers en blankvoornen uitgehaald. Die zijn overgezet naar het naastgelegen Gibraltarven.

Geheimen
Wat er precies in het water zit, zal de komende drie dagen blijken. Want zo lang zal het wel duren voordat het meer op het gelijknamige landgoed tussen Hengelo en Enschede al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Als dat al gebeurt. Je weet nooit wat je precies aantreft. Het is elke keer spannend , zegt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost Nederland, die het vissen op verzoek van Landschap Overijssel coördineert.

Deze keer helemaal. Want het kleinste van de twee meren op landgoed Lonnekermeer is nog nooit uitgebaggerd. Dat wordt nu de hoogste tijd. Door de jaren heen heeft zich een flinke laag nitraat- en fosfaatrijk slib gevormd op de bodem. Het was vroeger prachtig helder water , weet projectleider Ronald Krabbenbos van Landschap Overijssel. Maar op den duur is het een en al alg geworden.

Het slib wordt nu verwijderd. Ook worden de oevers vrij van bos gemaakt, zodat er minder blad in het water valt. Daarnaast kan straks, via een stuw, het waterpeil meer fluctueren dan nu. Waardoor een nog gevarieerder dieren- en plantenrijk wordt gecreëerd. Uit het Grote Lonnekermeer is al veel slib gehaald en zijn de oevers al aangepakt.

Droogte
Het vissen lijkt een makkie. Want door de extreme droogte van de laatste tijd is het meer al deels droog gevallen. Ja, mensen denken vaker dat het vissen bij zo n lage waterstand makkelijk is. Maar het valt toch best tegen , vertelt Kouwenhoven, kort voordat hij samen met twee collega s het water instapt. Zeker als je je door een flinke laag slib heen moet werken. Of hij nooit bang is voor wat hij tegenkomt? De enige angst die ik heb, is dat ik vast kom te zitten.

Aan het einde van de dag is de vangst, met onder meer een karper van zo n 15 kilo zwaar, aardig te noemen, vindt Kouwenhoven. Ook werd nog een snoek van 90 centimeter gevangen. Maar of dat de kanjer is, zal de komende dagen blijken.

Uitzetting
De gevangen vis wordt uitgezet in een vijver van het Waterschap Vechtstromen in Ootmarsum. Deze bevat, na vorig jaar uitgebaggerd te zijn, nu nauwelijks nog vis. In het Lonnekermeer wordt na het baggeren geen vis teruggezet. Het is geen visvijver , legt Krabbenbos uit. Er geldt zelfs een visverbod.

Het baggeren maakt deel uit van het zogenoemde Natura 2000-herstelprogramma. Rode draad daarin is het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied. Met de uitvoering daarvan is in juli begonnen. Eind november zou de klus geklaard moeten zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.