Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers blijft ook in 2019 open in Enschede

375217 Schermafbeelding 2018 10 21 om 213831

De zogeheten Bed-Bad-Broodregeling (BBB) voor uitgeprocedeerde asielzoekers blijft ook in 2019 in Enschede. Op dit moment zijn er tien asielzoekers gehuisvest in het voormalige Wegenerpand aan de Getfertsingel.

Ze krijgen er primaire levensbehoeften aangeboden. Bewoners van een BBB zijn formeel illegaal in Nederland, maar uitzetting is in veel gevallen lastig omdat bijvoorbeeld het land van herkomst niet wil meewerken.

3 ton per jaar
De discussie over BBB-regeling in Den Haag belandde in 2015 in een impasse. Klaas Dijkhoff (VVD) wilde als staatssecretaris een permanent einde maken aan de regeling die door het rijk werd aangeboden. Dat kwam nooit van de grond. Sindsdien mogen gemeenten zelf bepalen of zij op eigen kosten BBB aanbieden. Enschede besloot dat te doen. De opvang in het voormalige Wegenerpand kost de gemeente 300.000 euro per jaar.

Afwachting
Aanvankelijk zouden de uitgeprocedeerde asielzoekers op 1 januari 2019 de opvang in Enschede moeten verlaten, maar de regeling wordt door het college verlengd. De stad is in afwachting van een besluit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie over acht centrale opvanglocaties in het hele land. Of de BBB ook in het Wegenerpand blijft is niet duidelijk. Het college wil de opvang kostenbewuster aanbieden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.