Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voedsel- en kledingpakket nog altijd bittere noodzaak in Enschede

375422 voedselbank

Een sterk armoedebeleid is ook in economisch betere tijden verantwoord. De vrijwilligers van verschillende hulporganisaties hebben nog altijd hun handen vol met het helpen van mensen die met een minimaal bedrag de maand rond moeten zien te komen.

Is de crisis voorbij? Peinzende gezichten bij de vertegenwoordigers van de Voedselbank, Kledingbank en het Diaconaal Platform Enschede. Linda Extercate (Kledingbank) en Gerrit Koops (Diaconaal Platform) beantwoorden de vraag overigens met een resoluut 'nee'. Bij de Kledingbank merken we daar niets van , zegt Extercate. We hebben in ieder geval geen afname van het aantal cliënten. Meer dan duizend inwoners gaan twee keer per jaar naar het sportcomplex van voetbalclub PW aan de Kuipersdijk. Op dat terrein heeft ook de Stichting Kledingbank Enschede haar onderkomen. Cliënten mogen er twee keer per jaar setjes kleding en accessoires uitzoeken. Zomaar binnenlopen is niet de bedoeling: je moet zijn doorverwezen door een andere organisatie. Dat kan Tactus zijn, maar ook het sociale wijkteam van de gemeente.

Blote voeten
De Kledingbank wordt bestierd door zo'n veertig vrijwilligers. Ze komen soms schrijnende gevallen tegen, zoals een man die op blote voeten voor de deur staat. Ook anno 2018 is de hulp dus keihard nodig, zegt Extercate. Maar gelukkig krijgt de stichting een subsidie en zijn er (kleding)donaties. Al zou het mooi zijn als mensen ons nog beter weten te vinden , zegt ze. Veel mensen leveren al kleding en textiel in, maar bij de milieupleinen. Ze denken dat het dan ook bij ons terecht komt, maar dat klopt niet. Wie specifiek kleding wil doneren aan de Kledingbank kan het bij ons langs brengen of in de kledingcontainer naast ons gebouw gooien.

Gerrit Koops van Diaconaal Platform Enschede ziet dat zorgvragen die hij tegenkomt steeds intensiever worden. De organisatie van samenwerkende christelijke kerken/gemeenten biedt hulp bij schuld, vluchtelingenwerk en WMO. Koops is vrijwilliger bij een vierde tak: het Formulieren Adviespunt. Daar wordt geholpen bij het invullen van formulieren en aanvragen. Misschien wel beginpunt van veel armoedegevallen. Een rekening en aanmaning niet betalen of door laaggeletterdheid niet in staat zijn om die belangrijke aanvraag voor kwijtschelding van belastingen de deur uit te doen. Dan zie je dat de enveloppen zich opstapelen , zegt Koops. Het is ook niet eenvoudig. Hoe wil je van iemand met laaggeletterdheid verwachten dat hij een brief vol juridische woorden snapt? Alleen al het Formulieren Adviespunt helpt zo'n 1.700 mensen per jaar. Behalve hulp aan inwoners, voorziet het Diaconaal Platform ook de gemeente van advies. Het invullen van digitale formulieren heeft nu specifieke aandacht. Koops: Probeer jij maar eens een aanvraag te doen op de website van de gemeente. Dat valt niet mee.

Schuldsanering
Bij de Voedselbank is wel een afname van het aantal cliënten zichtbaar. Drie jaar geleden werden er nog meer dan 600 gezinnen geholpen, nu is dat aantal geslonken tot 350 gezinnen. Dat betekent dat nog altijd 800 tot 900 Enschedeërs wekelijks beroep moeten doen op de Voedselbank. Voorzitter Ruud Gardenbroek verwacht dat dat aantal stabiel blijft. Er blijft altijd een groep mensen over die de snelheid van de huidige samenleving niet kan bijbenen , zegt hij. Maar het klopt dat we de afgelopen jaren veel telefoontjes hebben gehad van mensen die zich afmelden omdat ze een baan hebben gevonden of uit de schuldsanering zijn. Dat zal met het aantrekken van de economie te maken hebben. Het zijn ook veel oud-zzp'ers die op het dieptepunt van de crisis in de problemen kwamen. Die blijken wel creatief met het vinden van nieuw werk.

Eisen versoepeld
Tegenover het gedaalde aantal cliënten staat dat er steeds meer voedselstromen de Voedselbank bereiken. Gardenbroek: Supermarkten als Jumbo en Albert Heijn hebben tegenwoordig een apart magazijn voor hun online winkel. Maar wie vlees bestelt via internet, wil dat natuurlijk niet op de houdbaarheidsdatum hebben. Er blijft soms veel over. Daar profiteren Voedselbanken van. Dat is uiteraard goed nieuws. Om zelf ook geen voedsel te hoeven weggooien, gaat de Voedselbank de toelatingseisen versoepelen, zodat er potentieel meer mensen een wekelijks voedselpakket kunnen aanvragen. De norm voor een eenpersoonshuishouden ligt op dit moment bij een bestedingsruimte van 215 euro per maand na aftrek van vaste lasten. Voor elk extra gezinslid wordt het normbedrag met 85 euro verhoogd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.