Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Kosten opvang asielzoekers in Enschede €˜schrikbarend hoog €™ volgens VVD-raadslid

375527 download 12 1

Voor iedere uitgeprocedeerde asielzoeker in het voormalige Wegenerpand, betaalt de gemeente Enschede zo'n 82 euro per nacht. Dat is meer dan het dubbele dan in andere gemeenten. Via schriftelijke vragen hoopt VVD-raadslid Malkis Jajan te horen of deze regeling goedkoper kan.

Illegaal
Gemeenten zijn niet verplicht uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Ze verblijven formeel immers illegaal in Nederland. Het rijk geeft daarom geen subsidie voor de zogeheten bed-bad-broodregeling (BBB). Het college van Enschede ziet het echter als haar sociale taak uitgeproceerde asielzoekers op eigen kosten te voorzien in de primaire levensbehoeften.

Hoge kosten
In Enschede gaat het om opvang van tien personen, waaraan de gemeente jaarlijks 3 ton kwijt is. Het gemiddelde inkomen in Enschede is 20.300 euro per jaar , zegt Malkis Jajan. Hij vindt het gezien de nijpende financiële situatie van de gemeente lastig te verkopen. Hij noemt de prijs per nacht schrikbarend hoog' ten opzichte van andere gemeenten met een BBB. In Nijmegen is het 14 euro per nacht en in Utrecht 35 euro. Dat vinden wij erg vreemd. Jajan wil weten hoe het kan dat de kosten in Enschede in vergelijking tot andere gemeenten zo hoog zijn.

Discussie
Ook eenmansfractie Groep Versteeg gaat de discussie aan. Fractieleider Erwin Versteeg kondigt een motie aan om de opvang te stoppen. Hij wil dat het geld wordt gebruikt om het gratis openbaar vervoer voor minder draagkrachtige Enschedese 65-plussers in stand te houden. Die regeling stopt per 1 januari omdat de gemeente er geen geld meer voor heeft. Het college heeft al uitgesproken de BBB-regeling in 2019 'kostenbewuster' te willen uitvoeren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.