Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Cartoonist van de UT: €˜Elke klap moet raak zijn €™

375710 Schermafbeelding 2018 10 24 om 081536

In de kleine expositieruimte van de Vrijhof op de Universiteit Twente (UT) zijn tot 22 november de uitvergrote cartoons van UT-medewerker Luuk van Ewijk te zien.

Luuk van Ewijk (27) snapt het wel dat sommige van zijn cartoons door bezoekers van buiten de universiteit onbegrepen zullen blijven. Hij geeft nu eenmaal zijn ironische, dwarse kijk op het leven en werken op de UT. Hij kaart eigenaardigheden aan, legt vingers op zere plekken, strooit zout in open wonden. Maar met een kleine toelichting is er ook voor de buitenstaander vaak wel duidelijkheid. Voor mij gaat het erom dat studenten en medewerkers het begrijpen. De UT is mijn arena en elke klap moet raak zijn.

Expositie
Dat er nu in de Vrijhof van de UT een expositie is van de cartoons die Luuk van Ewijk elke twee weken op de website U-Today publiceert komt voort uit het feit dat hij er inmiddels meer dan dertig heeft gemaakt. Tijd om ze eens allemaal bij elkaar op te hangen. Hij begon aan de studie Industrieel Ontwerpen, omdat hij graag tekende. Overwoog nog even naar de kunstacademie te gaan of eventueel naar het conservatorium. Maar met als adagium: laten we eens proberen te studeren, werd het toch de UT.

UT Nieuws
Behalve tekeningen die hij maakte voor zijn studie kon hij het niet laten om zich met vrij werk bezig te houden. Hij maakte pasteltekeningen. En toen hij er genoeg had vond hij een expositiemogelijkheid in het gebouw De Spiegel. En als je wilt spreken van balletjes die gaan rollen dan is er iets aan het rollen gebracht toen het toenmalige UT Nieuws bij hem langs kwam voor een interview.

Kort daarna werd ik gebeld of ik een strip wilde tekenen voor het blad, dat toen nog op papier verscheen. Hij heeft nooit begrepen waar die vraag vandaan kwam. Zag geen relatie tussen zijn tekeningen en cartoons, maar greep de gelegenheid aan. Vanaf februari 2016 verscheen maandelijks zijn strip over de studenten Rat & Muis, losjes gebaseerd op Fokke en Sukke.

Nieuwe uitgangspunten

Toen UT Nieuws vanaf mei 2017 digitaal ging kreeg Luuk van Ewijk de vraag of hij voor het nieuwe platform U-Today een tweewekelijkse bijdrage kon leveren. Hij nam daarvoor afscheid van zijn stripfiguren. Hij hanteerde twee nieuwe uitgangspunten: hij ging in kleur werken en hij zou zo weinig mogelijk gebruikmaken van teksten. Het resultaat hangt in de Vrijhof tot 22 november. In deze periode maakt Luuk van Ewijk nog drie cartoons die alleen via de website zijn te aanschouwen, want zijn werk als cartoonist gaat gewoon door. Maar wat er hangt is zeer de moeite waard.

Kunstwerken
Hij geeft bijvoorbeeld een geestig kijkje op de in UT-vijvers gelegen kunstwerken van Wim T. Schippers (Het Torentje) en Petra Groen (De Rubberboot). Van Ewijk toont de wereld die zich daar onder water afspeelt. Het feit dat het gros van de studenten zich vervoert op een zogenaamde Swapfiets is buitengewoon humoristisch geïllustreerd. En verder neemt hij onder andere de immer weigerende koffieautomaten op de hak. Al denkt hij dat die grap beter begrepen wordt door de medewerkers dan door de studenten. Voor medewerkers is die automatenkoffie gratis, voor studenten niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.