Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raadsleden Janssen en Capelle richten 'landelijke partij' op

Leo Janssen Herbert Capelle VPOR
Leo Janssen (links) en Herbert Capelle staan samen aan de wieg van de Vereniging Partij van Onafhankelijke Raadsleden
Beeld: Google Streetview

Herbert Capelle en Leo Janssen hebben een eigen partij van de grond getild. Voor de oprichting van de Vereniging Partij van Onafhankelijke Raadsleden (VPOR) zijn de twee dinsdag 30 november bij de notaris langs gegaan. De VPOR is in Hengelo opgericht, maar moet burgers in heel Nederland tot dienst zijn.

'Voor heel Nederland'

Herbert Capelle legt uit: "De VPOR is een onafhankelijke politieke partij, opgericht voor en door lokale politici en Nederlandse burgers die zich als onafhankelijke raadsleden of als lokale partij kandidaat willen stellen voor een Nederlandse gemeenteraad."

'Democratie democratiseren'

Capelle en Janssen zijn onafhankelijke raadsleden uit de Hengelose gemeenteraad. Ze nodigen andere Nederlanders uit zich óók kandidaat te stellen voor de gemeenteraad in hun gemeente. Capelle: "Ze kunnen daarbij dan gebruik maken van de expertise van de VPOR. Het doel is om zoveel mogelijk gewone burgers in de gemeenteraad te krijgen. Burgers die wél het vertrouwen hebben van de inwoners, maar niet een partij met keurslijf vertegenwoordigen." Capelle en Janssen willen hierbij naar eigen zeggen 'de democratie democratiseren'.

“Dankzij deze innovatie hoef je dan zelf geen partij meer op te richten. Je doet dat onder de noemer van de VPOR.”

Kiesdrempel

De VPOR moet 'betrokken burgers in staat stellen om een partijnaam te registreren in hun eigen gemeente', stelt Capelle: "Dankzij deze innovatie hoef je dan zelf geen partij meer op te richten. Je doet dat onder de noemer van de VPOR. Het is ingewikkeld en tijdrovend om je als volksvertegenwoordiger kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Als je je aansluit bij een landelijke partij moet je je eerst via het kader van die partij omhoog werken en maar hopen dat je jezelf na jaren op een verkiesbare plek weet te manoeuvreren. De kieswet stelt de burger in staat om individueel onder eigen naam verkiesbaar te zijn, maar dan beland je ergens achteraan op de kieslijst. De kans dat de kiesdrempel wordt gehaald is dan gering", aldus Capelle.

icon_main_info_white_glyph

Hoe werkt het?

De VPOR helpt onafhankelijke raadsleden én om hun krachten te bundelen én zich gezamenlijk kandidaat te stellen. De kans dat daarmee de kiesdrempel gehaald wordt, is aanzienlijk groter. Herbert Capelle: "Je hoeft zelf niet meer een eigen partij op te richten. De VPOR is een partij die je helpt je te registreren voor 20 december 2021 als een politieke groepering en met een eigen partijnaam mee te doen aan de verkiezingen, met een eigen kandidatenlijst. De personen op deze lijst voeren samen campagne danwel alleen voor zichzelf. Ze dragen hun eigen mening uit zonder partijdiscipline. Als er één of meerdere kandidaten gekozen worden, vormen deze personen vervolgens in de gemeenteraad van hun gemeente een formele fractie. Het staat hen wel vrij om zich later af te splitsen als individueel lid of om deze fractie aan te houden."

Kleurrijke personen

De twee initiatiefnemers geven aan dat voor 'echte democratie' er meer gewone burgers in de raad moeten komen, want 'onafhankelijke raadsleden zijn vaak kleurrijke personen met een eigen mening, die niet gehinderd worden door een vaak landelijke partijopinie, politieke spelletjes en invloeden van buitenaf'. Capelle: "Voor hen is het lokale belang belangrijker dan het partijbelang. Ze zijn herkenbaar en benaderbaar en staan midden in de plaatselijke gemeenschap."

De VPOR staat volgens Capelle 'open voor de eigen meningsvorming en is in dat opzicht politiek neutraal'. "Onze doelstelling is om dualisme en democratie te versterken en de gewone burger een stem te geven als volksvertegenwoordiger."

Meer weten? Kijk op raadsleden.org

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.