Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

50 jaar Historische Sociëteit: €˜Enschede mist lef meer met historie te doen €™

376180 Historie

Enschedeërs zijn weer trots op hun stad en daardoor groeit de interesse voor de geschiedenis. De Historische Sociëteit wil de politieke invloed vergroten. Dat is nodig om verdere afbraak van cultureel-historisch erfgoed te voorkomen.

Er was een periode dat bijna geen Enschedeër zich interesseerde voor de historie van de stad. De neiging bestond eerder de geschiedenis te verzwijgen. Niemand wilde blijkbaar herinnerd worden aan het textielverleden, vertellen Dick Buursink (66) en Jan Brummer (70) van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Ze bespeuren een kentering. De Enschedeër is in toenemende mate trots op de stad en daardoor groeit de belangstelling voor de geschiedenis.

Gunstig moment
Het is dan ook een gunstig moment om het 50-jarig bestaan van Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker te vieren. De club telt inmiddels 2100 leden: ruim 150 meer dan begin dit jaar. Door de jubileumactiviteiten is de Historische Sociëteit ook qua aanhang bezig aan een opmars.

Dat kan volgens Buursink en Brummer weleens mede bepalend worden voor hoe Enschede er in de toekomst uitziet. Want de Historische Sociëteit wil zich meer gaan profileren als actieclub om verdere afbraak van cultureel-historische erfgoed in de stad te voorkomen.

Politieke invloed
Daarvoor is politieke invloed nodig. En in die kringen geldt de macht van het getal , beseft Buursink als geen ander. Hij was in zijn lange politieke carrière onder andere wethouder in Enschede. Als voorzitter van de Historische Sociëteit is hij niet bepaald te spreken over de aandacht van zijn opvolgers voor historische gebouwen die de sloopkogels hebben overleefd. Het huidige college is niet actief bezig met behoud van cultuur-historische waarden in de stad.

Hij noemt als voorbeeld het plan voor een woonwijkje op de plek van de voormalige BATO-fabriek. Het stoort ook dat Enschede geen stadsarchivaris meer heeft en het ontbreken van een stadsmuseum noemt hij een gemis.

Met Brummer stelt Buursink vast dat het bij het college aan bestuurlijke lef ontbreekt om meer met de geschiedenis van de stad te doen. Of dat niet van alle tijden is? , herhaalt Buursink de vraag. Ja, misschien wel. Oudere Enschedeërs hebben het nog steeds over het verdwijnen van het oude politiebureau en de villa s aan de Haaksbergerstraat.

Oaldste Hoes
Dat is voor zijn tijd in het stadhuis gebeurd, maar hij geeft toe dat óók de heer Buursink niet helemaal schuldenvrij is . Hij doelt op het Oaldste Hoes, dat jarenlang stond te verloederen aan de Veenstraat en uiteindelijk door brandstichting werd verwoest. Die discussie in de raad heeft toen veel te lang geduurd. Daar had óók ik me veel sterker voor moeten maken.

Niet alleen politici kunnen leren van het verleden, vinden Buursink en Brummer. Als je de geschiedenis kent, kun je in de toekomst beter oordelen. Je leert van de fouten die zijn gemaakt en van de goede zaken. Kennis van de geschiedenis van de stad zorgt ook voor verbondenheid. Dat is ontzettend belangrijk. Als je je aan de stad gaat hechten, wil je er ook iets voor doen.

Verbondenheid
De vuurwerkramp heeft gezorgd voor een enorme verbondenheid in de stad, aldus Buursink en Brummer. En het heeft eraan bijgedragen dat gebouwen in Roombeek die anders zeker zouden zijn gesloopt, zijn behouden. Zoals de fabriek van Roozendaal, waar nu het museum inzit. De wederopbouw na de vuurwerkramp heeft er mede voor gezorgd dat Enschedeërs weer trots zijn op hun stad.

Het vergroten van de betrokkenheid met de stad kan volgens hen ook een antwoord zijn op de vraag hoe Enschede meer jongeren kan vasthouden. Na hun opleiding trekken ze weg en komen niet meer terug. We moeten proberen de emotionele relatie met de stad te vergroten. Daarvoor is het nodig dat je de historie kent en dat die ook op allerlei manieren tot leven komt in de stad.

Cursusmiddagen
Daar is de Historische Kring volop mee bezig. De vrijwilligers geven op bijeenkomsten en cursusmiddagen informatie over monumenten en over de ontstaansgeschiedenis van Enschede, brengen met fototentoonstellingen de historie van buurten in beeld en maken ook soms de historie weer zichtbaar door bijvoorbeeld de markenstenen bovengronds te brengen. Brummer: De verhalen van de stad levend houden, beschouwen we als een belangrijke opdracht.

Kunstwerk en fraaie krant
De Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft kunstenaar Sonna Krom een muurschildering laten maken ter herinnering aan het tracé van de vroegere spoorlijn Ahaus-Enschede (1903-1975). Het is bedoeld als een geschenk aan de inwoners van Enschede.

Zoals deze week bericht is er nog voor de officiële onthulling van het schilderij in de doorgang in de geluidswal bij de Kokkelmanlanden, zaterdag om 11.00 uur, ophef over ontstaan omdat Sonna Krom er een portret van haar overleden vader in heeft verwerkt. Buursink en Brummer zeggen daar als opdrachtgevers niet blij mee te zijn.

Jubileumkrant
Dat zijn ze wel met de speciale jubileumkrant die woensdagavond 31 oktober wordt gepresenteerd met een selectie van het nieuws uit het geboortejaar van de Historische Sociëteit. Brummer en Buursink bladeren trots door de jubileumuitgave, waarvan vijfduizend exemplaren zijn gedrukt. Het geeft een mooi beeld van het jaar 1968, van wat er internationaal, landelijk en vooral in Enschede speelde. Het maakt ook duidelijk hoe zaken kunnen veranderen.

Ze wijzen ze op een artikel met de kop Meer vliegtuigen naar Twenthe . En wat dacht je van het bericht dat er nog geen geld is voor aardgas in Boekelo en Lonneker? Nu moet iedereen juist weer van het gas af.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.