Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Stolpersteine in Enschede ter nagedachtenis aan muzikale familie Domp

376322 880951 1

Aan de Korte Haaksbergerstaat zijn donderdag drie Stolpersteine gelegd, om te herinneren aan Joachim Domp, Pauline Domp en Alfred Broch.

Korte Haaksbergerstraat. Op nummer 25-27 is tegenwoordig Kaj' Guitarstore gevestigd. Voor de oorlog heet het nog gewoon Haaksbergerstraat. Op nummer 27, een grote villa, strijkt in 1939 Broeksma's Pianohandel neer. Eigenaar is Joachim (roepnaam Jochen) Domp, telg uit een zeer muzikale joodse familie en in 1933 in Duitsland gepromoveerd in de muziekwetenschappen.

Pianohandel
Door anti-joodse maatregelen kan hij geen werk krijgen in Duitsland. Hij wijkt uit naar Nederland en neemt in Enschede in 1936 Broeksma's Pianohandel over. De rest van de familie volgt hem. De zaak groeit en verhuist in 1939 van de Oldenzaalsestraat naar de Haaksbergerstraat.

Als de Duitsers Nederland binnenvallen, besluit de familie onder te duiken. Jochen wil via Zwitserland naar Engeland, maar hij wordt vrijwel direct na aankomst in mei 1942 in Zwitserland opgepakt en uitgezet naar Vichy-Frankrijk. Op zijn 32ste verjaardag wordt hij gedeporteerd naar Auschwitz. Zeer waarschijnlijk is hij daar overleden.

Kamp Vught
Ook Pauline Domp, zangeres en een tante van Jochen, komt terecht in Enschede. Haar huis wordt door de Duitsers in bezit genomen, waarna ze onderdak vindt bij een familie aan de Willemstraat. In april 1943 worden alle joden die buiten Amsterdam wonen, opgeroepen zich te melden in Kamp Vught. Pauline, dan 74 jaar, doet dat. Ze wordt in mei 1943 Auschwitz vermoord.

De Weense handelaar Alfred Broch is een kostganger van de familie Domp. In 1939 vlucht hij naar Nederland en komt via Den Haag in Enschede terecht. Hij wordt opgepakt bij de razzia in oktober 1942. Ook hij wordt in 1943 vermoord in Auschwitz. De vader en een zus (die nog leeft en 103 jaar is) van Jochen Domp overleefden de oorlog. De pianozaak heeft tot in de jaren 50 bestaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.