Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Evenementenlocatie Vliegveld Twente zet druk op gemeenteraad: 'De grens is bereikt'

Vlak voor de beslissende vergadering over de invulling van de oude vliegbasis, hebben Enschedese raadsleden een gepeperde brief gekregen van Vliegveld Twente Evenementenlocatie (VTE). In de brief geeft de eigenaar van het terrein aan dat er in de plannen al genoeg rekening gehouden is met omwonenden en de natuur.

De plannen voor de voormalige taxibaan en bunkerstrip van de vliegbasis vormen een van de meest heikele lokale politieke thema's sinds afgelopen zomer. De meeste partijen in de gemeenteraad willen meewerken aan het evenemententerrein, maar de afgelopen weken was er nog veel onduidelijk over een aantal gevolgen voor omwonenden en de natuur.

Houdbaarheidsdatum

Maandagavond velt de gemeenteraad een definitief oordeel voer de vliegveldplannen, nadat de besluitvorming al twee keer was uitgesteld. Verder uitstel zou betekenen dat een aantal onderzoeken hun 'houdbaarheidsdatum' verliezen en opnieuw uitgevoerd moeten worden, met alle vertraging en kosten van dien. Als er voor januari geen bestemmingsplan is vastgesteld, hoeft VTE-ondernemer Jan van Eck bovendien een deel van de koopsom aan Technology Base Twente niet te betalen. Het college wil daarom haast maken met het voorstel.

Deventerpoort Google Streetview 2021 10 05 232223 pfzn
Lees ook
Wethouder vreest financiële strop bij uitstel vliegveldplan: gemeenteraad van Enschede staat onder tijdsdruk

'Grens is bereikt'

Afgelopen maand zijn enkele onduidelijkheden in het bestemmingsplan verder uitgewerkt. Met name coalitiepartij D66 had twijfels over onder meer het aantal uren 'autoracen' dat mogelijk zou worden. Nu het college de onderbouwing heeft aangescherpt, lijkt het plan op steun van een meerderheid in de gemeenteraad te kunnen rekenen.

“Met alle (...) concessies zijn we van een confectiepak naar een maatpak gegaan. Wellicht kunnen we beter spreken van een Italiaans maatpak”

Mochten er toch twijfels zijn, dan waarschuwt VTE dat dit gevolgen gaat hebben. 'Met alle (...) concessies zijn we van een confectiepak naar een maatpak gegaan', schrijft de evenementenorganisator in de brief aan raadsleden. 'Wellicht kunnen we beter spreken van een Italiaans maatpak. Dat betekent ook aan onze kant dat de grens is bereikt'.

Sinds het eerdere bestemmingsplan eind 2019 bij de Raad van State sneuvelde door de stikstofproblematiek zijn volgens VTE al genoeg aanpassingen gedaan. De aanrijroute is veranderd, er zijn stikstofrechten van een paardenhouderij aangekocht, het gebruik van vuurwerk bij evenementen is beperkt, de mogelijkheden voor nieuwbouw ingeperkt en er is geen zelfstandige horeca meer mogelijk in de voormalige brandweerkazerne.

Omwonenden naar de rechter

Als de gemeenteraad maandagavond akkoord gaat met het voorliggende bestemmingsplan, is een nieuwe gang naar de Raad van State onvermijdelijk. Omwonenden en belangenorganisaties hebben aangegeven dat zij naar de rechter zullen stappen als zij niet in hun zorgen over geluidsoverlast en aantasting van de natuur worden gehoord.

Volgens de belangenorganisaties is de exploitatie van een evenemententerrein op de oude vliegbasis heel goed mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de omgeving. Ze hebben het EnschedeLAB, waarin studenten van het ROC van Twente, Saxion, de UT en de AKI samenwerken, gevraagd om na te denken over een 'natuurvriendelijk' evenemententerrein. De eerste fase van deze casus is afgerond.

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
De Strip op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie
Beeld: GoogleMaps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.