Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Personeel MST Enschede krijgt ook de griepprik

377081 881709

Ziekenhuis MST in Enschede stroopt letterlijk de mouwen op in de strijd tegen de griep. Zo veel mogelijk van de 3700 werknemers van het ziekenhuis krijgen een griepprik aangeboden. Dat om te voorkomen dat ze kwetsbare patiënten aansteken met het griepvirus, maar ook zodat het MST tijdens een epidemie voldoende personeel heeft: Vorig jaar was er veel griep onder de werknemers. Dan kom je in de knel.

Het ziekenhuis is maandag begonnen met de prikactie, die nog tot vrijdag 9 november doorloopt. Erwin Iping is marketing- en communicatieadviseur van het ziekenhuis en een van de eersten die de griepprik deze week kreeg. Ik kreeg die van een van de leden van onze raad van bestuur. Een medicus. Maar het geeft aan hoe belangrijk het MST deze actie vindt.

Het ziekenhuis zet al jaren prikposten op voor de eigen werknemers. Bij de personeelsingangen wordt tijdens de wisselingen van de wacht bij de deur geprikt. Maar alleen voor wie dat zelf wil , aldus Iping. Met formulieren, zodat we kunnen zien wie er geweest is. Bij het restaurant staat een vaste prikpost en dit jaar gaan we ook alle afdelingen langs met een mobiele post. Dat is een karretje, die langs de werkplekken gaat. Ook krijgen MST ers een healthshot ; een drankje voor extra weerstand.

Epidemie
Vorige winter was de griepepidemie in Nederland extreem heftig. Ook het personeel van het MST bleef de ziekte niet bespaard, wat op de werkvloer bijna leidde tot onwerkbare situaties: Aan de ene kant heb je meer ouderen die binnenkomen met ernstige benauwdheidsklachten vanwege de griep , zegt Iping. Die hebben met spoed zorg nodig en dat leidt tot meer werkdruk. Aan de andere kant zit een gedeelte van de artsen en verpleegkundigen zelf ziek thuis. Dat knelt aan twee kanten. Van Groningen tot aan Arnhem zat het qua personeel vorig jaar helemaal op slot. Zo n situatie willen we met deze actie voorkomen.

In 2015 haalde 20 procent van de medewerkers een prik. In 2016 al 25 procent en afgelopen jaar liet 29 procent van de MST-werknemers zich vrijwillig vaccineren. Dat lijkt weinig. Iping: En toch doen we het landelijk gezien goed. Er zijn ziekenhuizen met maar 14 procent. Dat komt omdat we merken dat er over het algemeen minder vaccinatiebereidheid ontstaat vanwege heel redenen. Dat werkt wel door naar deze griepprik. We kunnen mensen niet dwingen, maar wie hem vorig jaar heeft gehaald wordt wel geacht zich weer te laten prikken. En dan hopen we dat iedere werknemer een paar anderen stimuleert om ook te gaan. We gaan dus weer voor een stijging. De prik stelt niks voor: het duurt een paar seconden en er komt geen bloed aan te pas.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.