Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zaadhandel Kootstra in Enschede: winkel met een verhaal

377596 zaad

Ze hebben meer dan duizend soorten bloem- en groentezaden. Tachtig soorten dahlia's. Bloembollen: narcissen, tulpen, hyacinten, krokussen, gladiolen, enzovoort. En al die aardappelsoorten, mestvarianten, graszaden. Hebben we het nog niet eens over de diervoeders.

Met wat voor product je zaadhandel Kootstra aan de Wethouder Elhorststraat ook van plan bent te verlaten, er is een zekerheid: je wordt geholpen door een Kootstra. Door Jaap (81), zijn zoon Auke (56) of diens dochter Femmy (23).

Ontginningswerk
De Kootstra waar het allemaal mee begon was Auke, de vader van Jaap. Hij nam in 1937 het Twentsch Ontginnings Bureau over, waar hij al werkte. Ze deden ontginningswerk aanvankelijk vanuit Enschede. Aanleg van parken, bosbouw, land klaarmaken om granen op te verbouwen, om aardappels te poten, of grassen te zaaien. In 1937 vertrok het bedrijf naar Apeldoorn. Want op de Veluwe viel in dat opzicht veel werk te verzetten. En dat deed het bedrijf van Auke Kootstra dan ook. De laatste grote klant voor wie zijn vader werkte was de vader van Freddy Heineken, zegt Jaap.

Tweede Wereldoorlog
Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. Met de Duitse bezetter over de vloer viel er in ons land weinig te ontginnen. Het gezin Kootstra verliet in 1940 de vrijstaande woning in Apeldoorn om vanuit een rijtjeshuisje aan de Egstraat 15 in Enschede het bedrijf voort te zetten: handel in graszaden en vooral pootaardappelen.

Bij de grote razzia in 1944 werd Auke weliswaar opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Na enkele maanden werd hij toch weer vrijgelaten. Zijn rol bij de voedselvoorziening in Twente was te groot. Daar kon hij niet worden gemist. Dat is het verhaal dat Jaap vertelt over zijn vader. Die ook na de oorlog de hele regio doorfietste om pootaardappelen te verkopen aan de boeren. Het ging vooral over aardappelen, zegt hij. Want we moeten niet vergeten dat Nederland altijd een land van aardappeleters is geweest. Elke boer verbouwde aardappelen.

Weilanden
In 1953 betrokken ze een woonhuis in het buitengebied van Enschede, aan de Broekheurnerweg. Het bedrijf zit er nog al is de straatnaam gewijzigd. Toen ze er gingen wonen, keken ze nog uit over weilanden. Inmiddels is de wijk Boswinkel om ze heen gebouwd.

Door de komst van de woonwijken Wesselerbrink, Stroinkslanden en Helmerhoek, wonen en werken ze volop in de bebouwde kom. Jaap nam de zaak van zijn vader over. Zijn zoon Auke stapte 25 jaar geleden het bedrijf binnen. En zijn kleindochter Femmy kwam twee jaar geleden in de zaak.

Polaroid
Auke: Voor mij was het aanvankelijk niet zo zeker dat ik in de zaak zou gaan. Ik werkte bij Polaroid. Maar toen ik daar tien jaar in dienst was en van de directeur een speldje kreeg, vertelde ik hem meteen maar dat ik de Zaadhandel in ging. Zijn specialisme werd diervoeders. Jaap: Toen we aan de Egstraat woonden kende ik één gezin met een hond. Huisdieren waren functioneel: kippen, konijnen een enkele waakhond. Maar dieren om te knuffelen, die had niemand. Moet je nou kijken...

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.