Hengelo
Politiek
Achtergrond
Video
Televisie
Radio

Hengelo-Zuid is verkeersoverlast beu: ‘Alsof er een trein langsrijdt’

Zware vrachtwagens, hardrijdende auto's en als mogelijk gevolg daarvan scheuren in de muren; voor de bewoners van de Breemarsweg en de Industriestraat is de maat vol. De gemeente Hengelo wil de Breemarsweg over twee jaar aanpakken. “Veel te laat”, zegt kandidaat-raadslid Jeffrey Scholten van BurgerBelangen.

‘Te hard gereden’

De Industriestraat is een klinkerweg met geparkeerde auto's aan beide kanten van de straat. Er mag, komende van de Breemarsweg, tot aan winkelcentrum Esrein vijftig worden gereden. Veel te hard vindt Scholten: “Hier om de hoek aan de Jan van der Heydenstraat zit basisschool Esrein. Kinderen moeten de straat oversteken, terwijl er aan beide kanten van de weg auto's staan geparkeerd. Dit belemmert het zicht, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.” Volgens buurtbewoners wordt er overigens nog veel harder gereden dan de toegestane 50 kilometer per uur.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik voel de trillingen in mijn slaapkamer. Het lijkt soms net alsof er een trein langs dendert.”

Daniël Julius - bewoner Industriestraat

Trillingen

Daniël Julius woont in een oud huis aan de Industriestraat. Hij laat wat brokjes zien die uit de voegen zijn gevallen. “Dit heb ik vanochtend van de oprit gehaald. Wanneer ik mijn oprit veeg, kom ik die brokjes regelmatig tegen.” Volgens Julius heeft dit te maken met het zware vrachtverkeer dat door de Industriestraat rijdt. Een verzakking in het wegdek zorgt volgens hem voor trillingen, wanneer er verkeer overheen rijdt. “Ik voel de trillingen in mijn slaapkamer. Het lijkt soms net alsof er een trein langs dendert.”

Breemarsweg

Ook iets verderop aan de Breemarsweg ondervinden mensen hinder van het verkeer. Uwe Kessner woont vlakbij de kruising met de Industriestraat. “'In de late avond is het hier soms net een racebaan. Dan rijden ze hier wel eens met 140 kilometer per uur langs.” Voor Kessner was de maat onlangs vol. Hij pakte een spuitbus en spoot ‘30’ op het wegdek. "Nee, dat mag niet, maar ik was er helemaal klaar mee." Zijn buurman heeft een speelgoedtractor in de middenberm gezet, om automobilisten te manen snelheid te minderen. De buurtbewoners zeggen dat ze meerdere keren melding hebben gemaakt bij zowel gemeente als de politie. Zi voelen zich niet serieus genomen.

Sinkhole

Tegenover het huis van Kessner is anderhalf jaar geleden een sinkhole ontstaan door een lekkage in het riool. Hierdoor moest een stuk van de asfaltlaag worden verwijderd om het lek te kunnen dichten. Het wegdek is provisorisch gerepareerd met klinkers. Maar wanneer auto's en vrachtwagens daar overheen rijden, ontstaan er volgens Kessner trillingen en geluidsoverlast. “Ik doe geen oog meer dicht. Ik word er knettergek van.”

De gemeente Hengelo liet weten dat de verkeersoverlast aan de Breemarsweg bekend is. In 2023 wordt de straat grondig aangepakt. Er komen vrijliggende fietspaden, de rijbaan wordt op sommige plekken versmald en de kruisingen worden veiliger gemaakt.

Breemarsweg2 uwekessner2
Uwe Kessner voor zijn huis aan de Breemarsweg © Arjen Waanders/1Twente

‘Voelen zich niet gehoord’

Volgens kandidaat-raadslid Jeffrey Scholten van BurgerBelangen is het goed dat de weg wordt aangepakt, maar worden de bewoners er niet bij betrokken. “Het is ontzettend belangrijk dat de bewoners worden gehoord. Zij geven aan dat wanneer ze klachten melden bij de gemeente ze worden doorverwezen naar de politie. En de politie verwijst ze weer terug naar de gemeente, want die moet namelijk een veilige verkeersituatie creëren. Ze voelen zich niet gehoord.” Hij pleit er dan ook voor dat de gemeente in gesprek gaat met de bewoners.

Snelheidsdisplays

Ook moeten er tijdelijke maatregelen worden genomen: “Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk een flitspaal neerzetten of een aantal snelheidsdisplays. Het is belangrijk om regelmatig extra controles uit te voeren.” Raadslid Jacqueline Freriksen heeft namens BurgerBelangen raadsvragen gesteld over de verkeersveiligheid in de wijken. Naast de Breemarsweg is er ook overlast aan de Twekkelerweg en de Deldenerstraat.

icon_main_info_white_glyph

Reactie gemeente Hengelo

De gemeente Hengelo laat weten dat zij de gemiddelde snelheden op de Breemarsweg hebben gemeten. Volgens een woordvoerder rijden er gemiddeld ongeveer 13.000 voertuigen per dag over de weg, waaronder zo'n tweehonderd vrachtwagens. In 2023 wordt de Breemarsweg aangepakt. De gemeente is momenteel bezig met de voorbereidingen. Zo komen er vrijliggende fietspaden en wordt de rijbaan op verschillende plekken versmald. Al in 2018 zijn metingen gedaan naar trillingen op de Breemarsweg. Hieruit bleek dat deze zijn toe te schrijven aan langsrijdend vrachtverkeer, maar ze blijven onder de zogeheten grenswaarden voor schade. Over de situatie in de Industriestraat en de overlast rond het gerepareerde wegdek komt de gemeente op een later moment met een reactie. Wordt vervolgd.

Breemars3 2
Voor Uwe Kessner was de maat onlangs vol. Hij pakte een spuitbus en spoot ‘30’ op het wegdek. "Nee, dat mag niet, maar ik was er helemaal klaar mee." © Arjen Waanders/1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.