Hengelo
Politiek

Hengelo ziet wel iets in hervatten dialoog tussen industrie en bewoners

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders ziet wel wat in het hervatten van de periodieke gesprekken tussen gemeente, industrie en bewoners van Hengelo-Zuid. Dat zegt burgemeester Sander Schelberg tijdens de raadsvergadering op vragen van SP-raadslid Vincent Mulder. De volksvertegenwoordiger pleitte al eerder voor het hervatten van de dialoog, die ooit in 2008 is ingevoerd.

Foto industrie asfalt
Eerder werd bekend dat Omgevingsdienst Twente (ODT) te hoge concentraties benzeen heeft gemeten in het gebied. © Quincy Lenting/1Twente

Overlast

De laatste tijd staat de overlast van onder andere de Asfalt Centrale Hengelo (ACH) in het industriegebied Twentekanaal-Zuid weer in de belangstelling. Eerder werd bekend dat Omgevingsdienst Twente (ODT) te hoge concentraties benzeen heeft gemeten in het gebied.

Jaren geleden werd er ieder kwartaal een gesprek gevoerd tussen bewoners, vertegenwoordigers van de industrie en de gemeente. Na verloop van tijd werd de frequentie minder en uiteindelijk bloedde de dialoog dood. De overlast bleef echter bestaan.

Meldpunt

De SP had eerder deze maand een meldpunt in het leven geroepen waar inwoners overlast van de industrie kunnen melden. Vincent Mulder: “We hebben nu 136 klachten binnengekregen bij het meldpunt. Daarvan willen 36 mensen zich gaan inzetten voor het overleg.” De volksvertegenwoordiger roept het gemeentebestuur dan ook op om de industrie te polsen om ook aan te schuiven bij dit regelmatige overleg.

Dialoog

Burgemeester Sander Schelberg geeft aan wel wat te zien in het opnieuw opzetten van zo’n dialoog. “Wij zijn bereid om dit gesprek nieuw leven in te blazen. Ik denk dat het goed is voor alle partijen om met elkaar in gesprek te gaan. Iedereen heeft baat bij rechtstreeks contact.” Schelberg zegt dat het college contact zal opnemen met vertegenwoordigers van de industrie.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.