Hengelo
Cultuur

Ritjes in attracties Hengelose kermis volgend jaar fors duurder

Een ritje in de botsauto's of een bezoekje aan het spookhuis. Afgelopen jaar betaalde je daarvoor niet meer 2,50 euro. De prijzen van de meest gangbare attracties op de Lambertuskermis gaan volgend jaar naar 4,00 euro. De reden? Veel exploitanten dreigden Hengelo te mijden, omdat ze niet quitte konden draaien.

22930 kermis
Zelfs de prijzen voor een ritje in de draaimolen gaan omhoog van 1,50 naar 2,00 euro. © 1Twente

Nauwelijks rendabel

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat ze niet anders konden dan de prijzen verhogen: "Tijdens de Lambertuskermis willen we altijd de laagst mogelijke prijs hanteren. Daarom leggen we de prijzen van tevoren al vast, zodat ze tijdens de kermis niet opeens de pan uit rijzen. Jarenlang hebben we vastgehouden aan relatief lage tarieven, maar al enkele jaren horen wij van de kermisexploitanten dat deze prijzen niet of nauwelijks rendabel zijn. In de inschrijvingen van de afgelopen jaren zagen we dat attractiehouders zich niet inschreven, omdat ze met deze prijzen niet quitte konden draaien."

Volgens de woordvoerder wil Hengelo wél een aansprekende kermis kunnen organiseren, die mensen uit de wijde omgeving trekt. Vandaar deze prijsverhoging.

'Kwestie van vraag en aanbod'

Voor sommige attracties blijft het niet bij 4,00 euro. Echt bijzondere attracties zoals de Booster en de Katapult konden ook dit jaar al meer vragen. Nu al betaalden bezoekers voor een ritje in de Booster 6,00 euro. Dit wordt volgend jaar ongetwijfeld nog ietsje meer. "Deze aanbieders hebben een bodemprijs waarvoor ze op de kermis willen staan. Hier zijn in Nederland dan ook weinig alternatieven voor. Dus dan geldt de regel van vraag en aanbod. Het is dan aan ons om te bepalen of deze attractie bijzonder genoeg is om van de standaardtarieven af te wijken. Of dat we voor een alternatief kiezen dat wel aan de standaardprijzen wil voldoen."

icon_main_quote_red_glyph

"In de inschrijvingen van de afgelopen jaren zagen we dat attractiehouders zich niet inschreven, omdat ze met deze prijzen niet quitte konden draaien."

Woordvoerder gemeente Hengelo

Twee topattracties

Voor volgend jaar zijn er tot nu toe twee attracties die van deze standaardtarieven afwijken. Eén daarvan is de Booster. De andere wordt in de loop van volgend jaar bekendgemaakt, aldus de woordvoerder.

icon_main_info_white_glyph

Tot 60% duurder

Voor typische kinderattracties zoals de draaimolen mag maximaal 2 euro worden gevraagd, alleen voor de attracties voor oudere jeugd en volwassenen mag de exploitant 4 euro rekenen. Die bedragen zijn fors hoger dan afgelopen jaar; toen ging het om respectievelijk 1,50 en 2,50 euro. Dat zijn dus verhogingen met 33% en 60%.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.