Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Technofeesten populairder dan ooit in Twente

378998 845461

Een spetterende lichtshow, repeterende beats, een pilletje erbij voor wie wil en dan maar dansen tot diep in de nacht. Technofeestjes worden almaar populairder in deze regio, zeggen de organisatoren van Basic Grooves en Magistraal. Ze proberen uit te leggen waarom.

Neem alleen al de feestjes van dit jaar. De Reactie: 2000 bezoekers, uitverkocht. Onder de Radar: 4000 bezoekers, uitverkocht. Basic Grooves in Metropool, afgelopen zaterdag: 1500 bezoekers, uitverkocht. En dit zijn alleen nog maar enkele evenementen in Enschede. Ook in Deventer en de Achterhoek is het hopen op kaarten voor feestjes met namen als Nachtparlement en Magistraal.

UitverkochtEr zijn steeds meer evenementen, steeds meer liefhebbers van de elektronische muziekstijl, durft Bas Amro (27) van Basic Grooves wel te zeggen. Tien jaar geleden hadden we hier avonden met honderd man , zegt hij. Nu is het iedere keer uitverkocht.

Organisator Basic Grooves is al langer een speler op technogebied, sinds 1996 om precies te zijn. Meerdere mensen zwaaiden er de scepter, vandaag de dag doet Amro dat. Wat hem vooral bekoort is dat nu ook andere initiatieven zich hier in de regio ontplooien. Andere groepen mensen, andere locaties, waar die mensen hun eigen techno-evenement opzetten. Dat geeft aan dat het groeiende is. Techno heeft wereldwijd een opmars gemaakt. Vroeger was het een ondergronds genre, nu is het populair onder studenten. Dat zie je ook in het oosten terug.

Een goed voorbeeld is het eerder genoemde Magistraal, dat dit weekend de derde editie beleeft een discotheek aan de N18 bij Lichtenvoorde. Jaap Bruijstens, Pim te Loeke en Joris Nieuwenhuis brachten techno vanuit hun studieplaats Amsterdam naar de Achterhoek. Eind 2016 draaiden ze hun eerste plaatjes, in een loods, voor zo n honderd mensen. Zaterdag verwachten ze een tienvoud daarvan in De Radstake.

Het krijgt hier voet aan de grond omdat veel mensen al in contact zijn geweest met feesten in de Randstad. De wereld is nu veel groter dan vroeger , zegt Jaap Bruijstens (23). Je kan heel snel van de ene naar de andere kant van Nederland. In het oosten heb je niet veel, maar de behoefte aan verandering, aan iets nieuws is er wel. Je wilt niet iedere keer naar dezelfde kroeg of discotheek. Daar spelen wij, Basic Grooves en Nachtparlement op in.
Wat is er zo mooi aan techno?
Liefhebber Amro vindt het fijn dat het repetitief is. Muziek waar om de haverklap iets verandert, maakt me onrustig. Ik houd van eentonige muziek.

Bruijstens: Ik werd betoverd door de feestjes in Amsterdam, door de sfeer. Technomuziek brengt je in een flow. Het is een soort trip. Op een feestje zijn er maar weinig mensen die hun mobiel pakken en gaan filmen. Het is samen feesten. Dat geeft energie, een kick.

Wie het gewoon op zijn laptop voor het eerst hoort, zal dat niet zo ervaren, zegt Bruijstens. Je moet het wel echt op een feest meemaken, voelen. Daarna pas ben ik het thuis ook gaan luisteren.

Wat maakt dat veel mensen de afgelopen tijd kennis hebben gemaakt met het genre, is dat de drempel laag is. Met een rock-concert moet je die artiest al kennen, anders ga je niet gewoon even kijken of het wat is , denkt Amro. En een rockconcert is heel dwingend. Je moet stil zijn bij het rustige intro, je schrikt van de drumsolo, de bridge is stil, met het refrein zingt iedereen mee; het is dus heel heftig. Techno heeft dat niet. Je hoeft geen moeite te doen om het mee te krijgen. Techno is makkelijk dansbaar en een feestje is betaalbaar. Vrienden gaan? Oh, dan ga ik wel mee.

Doet techno meer met je als je een pilletje neemt?
Amro: Dat is betrekkelijk. Is uitgaan leuker met een glas bier erbij? Sommigen vinden van wel, anderen niet. Ik vind het niet nodig. Ik geef toe dat er heel veel mensen zijn die meer van techno genieten met een pilletje, maar daar staat tegenover dat er veel mensen zijn die dat niet nodig hebben.

Bruijstens: Ik denk dat het niet per se de avond maakt, maar ik snap wel dat het een verrijking kan zijn. Dat geldt niet alleen voor technomuziek maar überhaupt voor het nachtleven. Dat zie je in Amsterdam, maar ook in een lokale discotheek in de Achterhoek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.