Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Begroting Enschede: weinig geld, veel wensen

379678 820511 3

Het gaat ogenschijnlijk goed met Enschede, maar de werkelijkheid ligt wat genuanceerder. Een eenmalige bijdrage voor zorgtekorten verzacht de pijn, maar helpt niet op de langere termijn. Maandag vergadert de gemeenteraad over de begroting. Tijd voor een blik op de toekomst.

Twee gezichten, dat is het nieuwe verhaal van Enschede. Het gaat al jaren ogenschijnlijk goed - de binnenstad is booming - maar op de achtergrond sluimeren financiële tekorten. De stad is een appel die onder de gave schil steeds meer doffe plekjes vertoont. Tenzij het college een geldboom heeft geplant, wordt dat beeld ook de komende jaren niet beter. Dat komt nog altijd doordat rijksbijdragen voor met name jeugdzorg en Wmo niet genoeg zijn voor de kosten daarvan. Resultaat is dat van de totale begroting (750 miljoen euro) slechts een piepklein deel flexibel te besteden is.

Kiezen of delen

Dat betekent kiezen of delen. Ondanks tekorten wordt er mondjesmaat geïnvesteerd op meerdere fronten. Jaarlijks wordt 2,5 ton in een duurzaamheidsfonds gestopt. Daarmee kunnen agrariërs leges voor zonneveldjes betalen. Er gaat 2 ton per jaar naar sport, voor een kunstgrasveld op de beoogde topsportcampus Het Diekman en zwemvoorzieningen in wijken. Er wordt 750.000 euro geïnvesteerd in veiligheid, om het aantal handhavers op peil te brengen. Daarnaast doet de stadsmarinier, een 'superhandhaver', zijn intrede. Jaarlijks is er voor bereikbaarheid 6 ton extra beschikbaar, voor onderwijsbeleid 2 ton en voor versterking van de binnenstad, Technology Base en Kennispark een half miljoen.

Broos
De financiële positie van Enschede lijkt een solide basis te hebben, maar is op onderdelen broos. Niet voor niets wordt de kasschuif - het doorschuiven naar een volgende periode - aangegrepen om de begroting draaglijker te maken. De verplichte afwaardering van 18 miljoen euro aan ongebruikte bedrijfsgrond kan Enschede dragen. Dat komt, omdat elk jaar wordt gespaard voor grote uitgaven in de toekomst. Die gevulde spaarpot heeft de gemeente nodig om de begroting rond te krijgen en risico's af te dekken. Als al die risico's zich in 2019 voordoen, dreigt Enschede in de problemen te raken. Die kans is klein, maar dat dacht FC Twente ook voordat een belastingclaim, een verloren rechtszaak en degradatie elkaar in rap tempo opvolgden. Saillant is dat uitgerekend een faillissement van FC Twente het grootste financiële risico van de gemeente is.

Waarschuwing
2022 is het eerste jaar dat de gemeente zwarte cijfers schrijft zonder een greep uit de spaarpot. Maar liefst 3,7 miljoen euro denkt het college over te houden. Daarbij zijn kanttekeningen te plaatsen. Na juni 2022 worden veel eerder genoemde investeringen (sport, duurzaamheid, enzovoort) stopgezet. Dat scheelt al 8 ton. Ook zijn mogelijke tegenvallers niet meegenomen, omdat de omvang niet bekend is. Nieuwe regels in de jeugdzorg, het mogelijk verdwijnen van btw-vrijstelling voor sportbedrijf Sportaal en achterstallig onderhoud van basisscholen leiden snel tot 2 miljoen extra kosten. Over een nieuw rioleringsplan (dus extra kosten) en de spaarpot voor afvalbeleid die akelig leegraakt, wordt niet gesproken. Enschede profiteert maximaal van de lage (zelfs negatieve) rentestand door zo veel mogelijk kortlopende leningen af te sluiten. Als de rente in korte tijd snel stijgt, is dat risicovol. De Rekenkamercommissie waarschuwt bovendien dat het college toekomstige bijdragen uit het gemeentefonds misschien te rooskleurig inschat.

Zorgtekorten
Over rijksbijdragen gesproken: het college wil het restant (4,4 miljoen euro) van de ontvangen bijdrage van 13,3 miljoen voor zorgtekorten, na afroming van het verlies over 2018, in de spaarpot stoppen. Dat vindt de Rekenkamercommissie geen goed idee. De financiële waakhond denkt dat als er in 2019 weer een bijdrage aangevraagd kan worden, Enschede in Den Haag iets uit te leggen heeft als het voor zorgtekorten bedoelde geld daar niet aan is besteed. Die discussie wordt maandag (vanaf 16.00 uur) ook in het stadhuis gevoerd. EnschedeAnders dient een motie in om de bijdrage uitsluitend aan zorg te besteden en krijgt mogelijk meerdere partijen achter zich.

Wegwijzer

Veel moties zullen niet ingrijpend zijn. Het ontbreekt immers aan de financiële ruimte voor nieuw beleid. Raad en college staan voor een wegwijzer die naar tal van wensen leidt, maar er is te weinig geld om al die routes te bewandelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.