Hengelo
Politiek

Eenpitters dienen motie in tegen woontoren pal naast begraafplaats Hengelo

Raadslid Marie-José Huis in ’t Veld dient samen met mede-eenpitters Herbert Capelle en Leo Janssen alsmede de PVV een motie in tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan 'vooroorlogse wijken omgeving Heemafterrein Bornsestraat’. Daarin wordt goedkeuring verleend aan de bouw van een 40 meter hoge woontoren pal naast de oudste begraafplaats van Nederland.

Heemafterrein bornsestraat woontoren
Al bijna twintig jaar wordt er gesproken over de invulling van het Heemaf-terrein aan de Bornsestraat. Het huidige plan, met een woontoren achter het voormalige onderkomen van museum Heim en tegen de oude begraafplaats, stuit op veel verzet. © Google Streetview

'Miskleun'

De motie wordt woensdag ingediend tijdens de raadsvergadering. De indieners vinden het onbegrijpelijk dat bij de besluitvorming niet is geluisterd naar de bezwaren van onder meer de Stichting Erfgoed Hengelo, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en Erfgoedvereniging Heemschut om geen woontoren te situeren op deze plek.

De Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO), die in 1912 is opgericht om de naastgelegen begraafplaats te behouden, liet eerder al weten de bouw van de woontoren een ‘miskleun’ te vinden. Deze zou zo dicht op de begraafplaats komen te staan dat het er visueel bijna onderdeel van wordt.

'Oase van rust'

Huis in 't Veld somt moeiteloos de argumenten op waarmee de deskundigen schermen: "De plaatsing van de woontoren op deze plek heeft gevolgen voor de begraafplaats vanwege de schaduwwerking, de windval, het waterpeil en voor de bomen en dieren die daar leven. De begraafplaats is een groene oase van rust in het drukke centrum. Dat moet zo blijven."

Het raadslid vraagt zich af waarom een gemeente 'die de mond vol heeft van het belang van erfgoed de belangen van de oudste begraafplaats van Nederland zo verkwanselt'.

icon_main_quote_red_glyph

"De begraafplaats is een groene oase van rust in het drukke centrum. Dat moet zo blijven."

Marie-José Huis in ’t Veld, onafhankelijk raadslid

Verplaatsing?

Huis in 't Veld weet dat er al in 2005 afspraken zijn gemaakt over een hier te bouwen woontoren, dat een meerderheid van de gemeenteraad deze oude afspraken wil nakomen en dat er dringend woningen nodig zijn in Hengelo. "Maar dat kan best op een iets andere plek, bijvoorbeeld 50 meter naar het zuidoosten, pal langs de Bornsestraat."

Alternatieve locatie

In de motie draagt ze het college dan ook op om te onderzoeken of de woontoren verplaatst kan worden óf naar een alternatieve locatie te zoeken en hier met projectontwikkelaar Plegt-Vos over in gesprek te gaan. Binnen drie maanden wil ze antwoord. Met de toegezegde steun vóór deze motie van de PvdA komen de indieners aan zeven stemmen. Er is dus nog aan werk aan de winkel de komende uren; voorlopig lijkt een overgrote raadsmeerderheid vóór de plannen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.