Hengelo

Mbo Uitblinker Iris: 'Als mensen in je geloven, kun je stappen zetten'

Iris van der Putten uit Hengelo is verkozen tot Mbo Uitblinker 2021 van ROC van Twente. De 20-jarige studente Facilitair leidinggevende motiveert volgens de jury 'anderen om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar door te gaan en een mooi diploma te halen.’

Onzeker

Van der Putten kampte enkele jaren geleden met mentale problemen, maar wist die - mede met dank aan haar studiebegeleiders - te overwinnen en is nu een voorbeeld voor anderen. De in september vanuit Almelo naar Hengelo verhuisde Iris volgde de kappersopleiding aan het ROC, maar zat destijds niet lekker in haar vel: "Ik was een onzeker meisje in die tijd. Dat had niet zozeer met school of met mijn thuissituatie te maken, maar met mezelf en mijn eigen keuzes. Door van opleiding te switchen, kreeg ik weer zin in school. Daarbij werd ik heel goed geholpen door school. Via twee verschillende trajecten ben ik er achter gekomen wat ik wilde en nu doe ik de opleiding Facilitair leidinggevende."

Stage in ziekenhuis

Ze kwam tot die keuze door een voorbereidende stage in het ziekenhuis in Almelo: "Daar kreeg ik te maken met de basis van het facilitaire werk: meewerken in de keuken, mee met transporten. Het werk achter de schermen, zeg maar." Aan een volgende stage, bij een inkoop- en adviesbedrijf, hield ze zelfs haar huidige bijbaan over: "Daar zit ik helemaal op m'n plek. Ik begeleid onder meer aanbestedingen." Om zich verder te specialiseren in het vak weet ze nu al dat ze over twee jaar de hbo-versie van deze studie aan Hogeschool Saxion gaat volgen.

icon_main_info_white_glyph

Podium vol vrouwen

Het volledige podium bij de Uitblinkersverkiezing is gevuld met vrouwen. Naast winnaar Iris van der Putten zijn het Sophie Scharenborg (18) uit Haaksbergen op plek twee en Sarah Wartanian (26), ook uit Hengelo, op plek drie. Iris: "Het voelde allesbehalve als een wedstrijd. We hebben samen workshops gedaan en samen geluncht. Ik had het de andere twee net zo gegund om te winnen."

'Iris heeft een troef in handen'

Na een wekenlange online campagne vond op vrijdag 19 november de finale plaats in de Gieterij in Hengelo. Finalisten Iris, Sophie en Sarah, eerder geselecteerd door de vakkundige jury, vertelden in een pitch wie zij waren en waarom juist zij het mbo goed kunnen vertegenwoordigen. Iris won, met name dankzij haar boodschap 'Als mensen in je geloven, dan kun je stappen zetten'. Opvallend vond de jury haar manier van presenteren: "Iris heeft een echte troef in handen want ze staat sterk in haar houding en woorden. We gaan nog veel van d’r horen."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik was een onzeker meisje in die tijd. Dat had niet zozeer met school of met mijn thuissituatie te maken, maar met mezelf en mijn eigen keuzes. "

Iris van der Putten, Mbo Uitblinker 2021

'Zelfvertrouwensboost'

Iris van der Putten geeft ook zelf aan dat de wedstrijd haar een 'zelfvertrouwensboost' heeft gegeven: "Ik ben op een andere manier naar mezelf gaan kijken en andere mensen zien ook dat ik iets anders uitstraal."

Jury

De drie genomineerde uitblinkers werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Jurrian Bruns (lid Centrale Studentenraad), Trudy Vos (lid College van Bestuur) en Lian Hees (Mbo Uitblinker 2020). De destijds 17-jarige Lian uit Vroomshoop won vorig jaar de verkiezing, omdat ze met haar typische mannenstudie (Middenkader Bouw) een voorbeeld was voor andere vrouwen om ook een technische opleiding te volgen. Het juryoordeel werd samengevoegd met de online stemmen, die de kandidaten verzameld hebben tijdens de campagne.

icon_main_info_white_glyph

Verkiezing

Jaarlijks nomineert ROC van Twente drie studenten voor de Mbo Uitblinker verkiezing. Mbo Uitblinkers zijn studenten die tijdens hun opleiding bijzonder hebben gepresteerd. Iris van der PUtten vertegenwoordigt aankomend jaar ROC van Twente in de landelijke wedstrijd van Mbo’ers Pakken Aan, een initiatief van de MBO Raad. De winnaar van de landelijke verkiezing mag zich een jaar lang Mbo ambassadeur van Nederland noemen. Hij of zij gaat in gesprek met ministers en wethouders en treedt op in televisieprogramma’s met als doel het onderwijs te blijven ontwikkelen en het mbo op de kaart te zetten.

Iris roc mbo uitblinker
Iris van der Putten uit Hengelo is verkozen tot Mbo Uitblinker 2021 van ROC van Twente. © ROC van Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.