Enschede
Video

Derde poging voor aangepast vliegveldplan in Enschede: de tijd dringt

De gemeenteraad moet 29 november een besluit nemen over het bestemmingsplan voor De evenementenlocatie op Vliegveld Twente van ondernemer Jan van Ek. Twee kleine aanpassingen moeten ervoor zorgen dat het plan nu wel wordt aangenomen. Het college maakt werk van de bescherming van een dassenburcht en heeft 400 uur autoracen strak vastgelegd. Op 1 december moet het bestemmingsplan er zijn: anders gaat het de gemeente geld kosten.

Evenementen

Zo’n zeven jaar geleden kocht ondernemer Jan van Ek 50 hectare grond op de voormalige vliegbasis. Die wil hij inrichten als evenemententerrein.

Inmiddels worden al vlooienmarkten en muziekfestivals gehouden, maar als Van Ek het evenemententerrein verder wil uitbouwen heeft hij een bestemmingsplan nodig. Dat lag al lang klaar. De stikstofcrisis maakte dat de Raad van State dat plan van tafel veegde. Nu ligt er een gewijzigd plan waarvan de besluitvorming al eens werd uitgesteld.

Dassenbescherming

“Er zijn nog steeds zorgen en bezwaren over bij voorbeeld de geluidsoverlast”, zegt verslaggever Wilco Louwes in 1Twente Vandaag. Het College van Burgemeester en Wethouders hoopt met dassenbeschermingsmaatregelen en een strakke inkadering van het autoracen de ergste zorgen weg te nemen.

De besluitvorming heeft haast, want ondernemer kan per 1 januari vijf ton in eigen zak houden als de gemeenteraad niet meegaat met het gewijzigde plan.

Geen gesprek

En dan zijn er nog de omwonenden die de uitbreidingsplannen niet zien zitten. Ze vrezen onder andere geluidsoverlast. Hoewel aangedrongen werd op nog een gesprek tussen wethouder Jeroen Diepemaat en de bewoners, gaf de wethouder te kennen daar geen belang bij te hebben.

De bewoners hebben al aangekondigd een bezwarenprocedure bij de Raad van State aanhangig te maken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.