Enschede
Video

Voor Enschedeërs die hun tuin niet meer aankunnen, is er nu Sociaal Tuinieren

Stel: je hebt een tuin. Of een tuintje. Maar het onderhoud is je te veel aan het worden. De boel verwildert, onkruid woekert, je tuin ziet er niet meer uit. Als je het echt niet meer aan kan, kun je gebruik maken van het Sociaal Tuinieren. Een project van hulpverleningsorgansaties Present, Sven Incluzio en buurtbewoners. Afgelopen zaterdag begonnen twaalf studenten in de wijk Stevenfenne met het opknappen van vijf tuinen. Buurtbewoners doen daarna het normale onderhoud van de tuin.

Present doet eerste hobbel

Vrijwilligers van Present gaat normaal gesproken een dag aan de slag met een opknapbeurt van tuin of een huis. “We willen dat mensen weer naar elkaar gaan omzien”, verklaart Leonie Verloop, coördinator van Present. Dat is misschien ook wel de reden dat de organisatie nooit gebrek heeft aan vrijwilligers. Bij het project Sociaal Tuinieren hanteert Present de eigen werkwijze, maar zet Sven Incluzio de werkzaamheden voort. “Wij doen in die ene dag de eerste hobbel. Incluzio vraagt buurtbewoners om het onderhoud uit te voeren.”

Hulpverlening

De doelgroep zijn bewoners in de wijk die lijden aan een ziekte, in armoedige omstandigheden leven of eenzaam zijn. Niet iedereen krijgt overigens zomaar zo’n tuinploeg over de vloer. “Mensen die hulp nodig hebben, moeten zich eerst melden bij hulpverleners in de wijk. Via die route worden wij gevraagd om het werk uit te voeren.”

Veertig projecten

Present heeft constant zo’n veertig projecten op de wachtlijst die om uitvoering vragen. “Als we ze opgepakt hebben, komen er alweer andere hulpvragen binnen”, vertelt Verloop. “In coronatijd wordt dat overigens niet minder. We merken dat er meer mensen verenzamen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.