Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Woningcorporatie Domijn levert voor 50 mille compleet gasloze woning

Bezitters van oudere woningen worstelen ermee: hoe kom ik van het gas af? En hoe betaal ik dat? De Enschedese woningcorporatie Domijn laat zien dat ook die huizen met goedkope en duurzame renovatiepakketten energieneutraal kunnen worden. In de Stepelobrink in Enschede zijn drie huizen met zo’n pakket uitgerust om onder anders investeerders warm te krijgen voor het zogeheten INDU-ZERO totaalplan.

Onlangs tekenden alle Twentse woningcorporaties een intentieverklaring waarin ze verklaren dat ze het project verder gaan helpen. “Dit plan versnelt de energietransitie. Het is een oplossing om van het aardgas af te gaan”, stelt vastgoedmanager Rutger Vrielink van de woningcorporatie Domijn.

200 miljoen euro

Hij speurt met zijn collega’s, de provincie Overijssel, de Euregio naar investeerders die het aandurven voor ongeveer 200 miljoen euro een hightech fabriek te bouwen waar complete gevels en daken door robots in elkaar worden gezet en op de bouwplaats aan de huizen worden gehangen.

De renovatiepakketten worden ingemeten in de fabriek. Robots maken gevelelementen waarin installaties voor ventilatie, warmtepomp zijn verwerkt en compleet nieuwe daken met zonnepanelen erin. Alle elementen die van de band rollen, worden vervolgens naar de bouwplaats vervoerd en uiteindelijk in drie dagen gemonteerd. Kosten: zo’n 50.000 euro per woning.

Terugverdientijd

“Die heb je in 25 tot 30 jaar terugverdiend, omdat de energielasten wegvallen”, stelt Vrielink. Voor de woningcorporaties is de het INDU-ZERO plan een uitkomst. “We hebben een grote opgave om te verduurzamen. Tachtig procent van onze woningen staan er na 2050 ook nog. Die moeten allemaal van het gas af. Door industrialisatie van zulke renovatiepakketten wordt het zeker de helft goedkoper. Op deze manier houden we lage woon- en energielasten, is het prettig wonen en kunnen we in ons woningbezit investeren.”

Rutger Vrielink  Ernst Bergboer
Rutger Vrielink van woningcorporatie Domijn hoopt dat er snel een fabriek wordt gebouwd die renovatiepakketten kan leveren.
Beeld: Ernst Bergboer

Energiekosten

In zo’n gerenoveerde woning vervallen de energiekosten. De huurders betalen die kosten in de vorm van een energieprestatievergoeding aan de corporatie, die daarmee en met het onderhoudsbudget de renovatie van de huizen financiert.

Gerobotiseerd

In Lemelerveld staat al zo’n fabriek die koploper is in het vervaardigen van gerobotiseerde renovatieproducten. Jaarlijks rollen er 1500 tot 3000 bouwelementen voor woningen uit, maar de nieuwe fabriek moet zeker 15.000 woningen van complete renovatiepakketten voorzien. “De bouw van de fabriek kan dan in vijf jaar terug worden verdiend”, rekent Vrielink voor.

Warme jas

“We trekken de huizen een nieuwe warme jas aan”, zegt de vastgoedmanager. “Je krijgt een hele nieuwe gevel rond de woning, een nieuwe uitstraling. Bij woningen met een E, F, of G label is dit vele malen beter en goedkoper dan slopen.”

Binnen vijf jaar

Partijen in Noorwegen, Zweden, Duitsland tonen interesse. Al heeft nog niemand toegehapt. “Ze zeggen wel dat dit de toekomst is. We hebben geindustrialiseerde grote fabrieken nodig die zorgen dat er voldoende daken en panelen zijn, anders gaan we het nooit redden.” Vrielink is ervan overtuigd dat de fabriek er binnen vijf jaar staat en dat de eerste producten van de band rollen.

.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.