Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nest van processierups werd hondje Tara in Enschede bijna fataal

383113 885305

Begin vorige week vreesde de Enschedese Heleen Westendorp (49) voor het leven van haar pas geadopteerde hond Tara. Tijdens een wandeling had de hond in een leeg nest van de eikenprocessierups gehapt. Binnen tien minuten kreeg ze een gezwollen snuit, werd haar tong keihard en moest Tara bij de dierenarts aan het infuus. Het is tricky spul.

Tara woont pas een kleine maand bij Heleen in Enschede. Ze adopteerde de hond uit Roemenië, uit een asiel: We weten dus ook niet precies hoe oud ze is , vertelt Westendorp. Drie of vier jaar oud. Het is een schat van een hond.

Ze vertelt het verhaal deze middag in alle rust, maar een dag eerder stond de Enschedese hondenbezitter stijf van de stress. Een wandeling met haar twee honden door het Volkspark in Enschede leek er één te worden zoals altijd. Het was nog bijna donker en het waaide ontzettend hard , vertelt Heleen. Opeens zag ik Tara een soort grijze bal in de lucht gooien met haar bek. Ik dacht nog: wat een mooie bal. We liepen gewoon verder, totdat Tara na een paar minuten wel heel dicht tegen me aan begon te lopen. We hebben het rondje gewoon afgemaakt, maar eenmaal thuis werd ze erg timide en klom ze op de bank. En toen begon de zwelling.

Tong als een koe
Tara s snuit begon zichtbaar dikker en dikker te worden. Heleen belde direct de dierenarts. Ik dacht aan een allergische reactie. Haar tong leek wel op de tong van een koe. Keihard, waardoor ze haar bek niet eens meer goed dicht kreeg. Van de dierenarts konden we met een half uur langs komen, maar het ging zo snel dat ik direct ben gegaan.

Bij Westendorp viel het kwartje niet veel later. Het was geen bal, maar een leeg nest van eikenprocessierupsen. De rupsen die deze regio in de zomermaanden massaal hebben geteisterd. Hoewel de beestjes inmiddels grotendeels weg zijn, hangen sommige lege nesten nog steeds in de bomen. Door een flinke windvlaag kan zo n nest loslaten en op de grond vallen. En daarmee ook de brandharen die leiden tot hevige irritaties van alles wat er mee in contact komt. Precies wat Tara overkwam in het Volkspark. Ik had het kunnen herkennen , zegt Heleen. Ze hangen ook aan een eik bij de stal waar mijn paard staat. Ik wist wat het was. Maar in de winter verwacht je zoiets niet. En dit nest lag gewoon op het groene gras.

Bij de dierenarts is Tara s bek meerdere keren grondig schoongemaakt door dierenarts Bob Bolscher. Het hondje moest zelfs aan het infuus, want door de zwelling kon ze niet meer zelfstandig eten of drinken. Ze kreeg zelfs prednison en uiteindelijk moest Tara de hele nacht blijven. Ik was even bang het fout zou gaat. Zwaar stressen , zegt Heleen. Uiteindelijk ben ik maar naar huis gegaan, je kunt moeilijk een nacht daar blijven. Een dag later is Tara s bek opnieuw gespoeld en bleek de zwelling al flink te zijn afgenomen. Toen mocht ze weer mee naar huis.

Dierenarts Bob Bolscher vertelt dat Tara de tweede hond is die deze week binnenkwam na een aanvaring met een leeg nest. Ik denk dat het nog veel vaker gebeurt en het de diagnose allergische reactie krijgt , vertelt hij. We zien dit vooral in de zomermaanden, later in het jaar sporadisch. Als je niet snel handelt kunnen de gevolgen heftig zijn. Een tong kan zelfs gedeeltelijk afsterven. En dat kan leiden tot euthanasie. Het is tricky spul.

Tweede hond in één week
Dierenarts Bob Bolscher vertelt dat Tara de tweede hond is die deze week binnenkwam na een aanvaring met een leeg nest. Ik denk dat het nog veel vaker gebeurt en het de diagnose allergische reactie krijgt , vertelt hij. We zien dit vooral in de zomermaanden, later in het jaar sporadisch. Als je niet snel handelt kunnen de gevolgen heftig zijn. Een tong kan zelfs gedeeltelijk afsterven. En dat kan leiden tot euthanasie. Het is tricky spul.

Volgens Bob kan Tara nog een paar weken last van hebben van de brandharen. Heleen meldde het nest gelijk bij de gemeente Enschede: Ik twijfelde nog om terug te gaan en het nest zelf op te ruimen, want je moet er niet aan denken dat een andere hond er ook mee aan de haal gaat. De gemeente Enschede zei het gelijk op te pakken. Daar heb ik een positief gevoel aan overgehouden.

De gemeente laat weten op elke melding van een nest af te gaan. De kritische plekken in de stad hebben we al nestvrij gemaakt, maar als we een melding krijgen gaan we er mee aan de slag en halen we het weg , aldus een woordvoerder. Hoeveel het er in deze tijd van het jaar zijn weet ik niet precies. Bel ons vooral, de informatie staat op de website van de gemeente.

Massaal gedeeld op Facebook

Heleen zette haar verhaal nadat Tara was opgenomen ook op Facebook. Binnen no-time werd het bericht honderden keren gedeeld. Hondenbezitters reageerden massaal, sommigen zeggen hetzelfde mee te hebben gemaakt. Heleen wil mensen zeker geen angst aanjagen, maar wil wel waarschuwen voor de lege nesten: Het was in de zomer zo heftig met de eikenprocessierupsen, ik snap dat niet alles kon worden opgeruimd. Maar let er goed op. Ik wilde via Facebook vooral hondenbezitters uit de buurt waarschuwen, maar nu gaat het bericht heel Nederland door. Zo weet wel iedereen dat de eikenprocessierups ook in de herfst en winter voor heel wat gedoe kan zorgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.