Verkeer
Stuur appje
Zoek

GroenLinks: ‘Hengelo, doe die lawaaierige bladblazers in de ban!’

Egel bladblazer pexels
Egels en insecten gebruiken de gevallen bladeren als een schuilplaats
Beeld: Pexels

Op een gemiddelde herfstdag hoor je ze al van ver: de benzine-bladblazer. Volgens natuurorganisaties doen ze meer kwaad dan goed. Als het aan het Hengelose GroenLinks-raadslid Jan Evers ligt, moet de gemeente Hengelo het goede voorbeeld geven en stoppen met het gebruik van dit lawaaiige gereedschap.

Stank, lawaai en biodiversiteit

Volgens Evers kent gebruik van dit gereedschap nogal wat nadelen voor de natuur. “Met veel stank en lawaai worden straten, bloemperken en struikopstanden van bladeren ontdaan. En dat terwijl vanuit het oogpunt van biodiversiteit veel beter is om blaadjes zoveel mogelijk te laten liggen.” Egels en insecten die willen schuilen hebben juist behoefte aan al die bladeren en de bodemstructuur wordt ermee verbeterd.

'Pak de hark'

Met zijn oproep, gegoten in de vorm van vragen aan het college van B en W, hoopt de GroenLinks-voorman dat het gemeentebestuur het goede voorbeeld gaat geven. Want ook de particuliere Hengeloër zou volgens Evers de bladblazer vaker links moeten laten liggen.

Hij weet een prima alternatief: “Pak dus gewoon een hark voor het blad op je gazon, maar laat de bladeren in de border wel liggen. Dan heb je bovendien gratis compost, die goed is voor je planten en helpt om je tuin in hete zomers te beschermen tegen uitdroging”, aldus het raadslid.

Of de medewerkers van groendienst Gildebor binnenkort ook echt met de hark in de weer gaan is nog even afwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.