Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO Black Friday dreunt na bij Twentse koeriers: €˜3000 stops op één dag €™

383577 869340

Het is aanpoten voor pakketbezorgers in Twente. Vanwege Black Friday en Cyber Monday staan de koeriersdiensten in deze regio onder hoogspanning. Honderden pakketjes moeten worden bezorgd en dat kan door de drukte niet allemaal op tijd. En dan komen sinterklaas en Kerstmis er ook nog eens aan.

De telefoniste van Eddy de Rijk Transport uit Denekamp klinkt woensdagochtend ontspannen, maar het is al dagen spitsuur bij de koeriersdienst die voor PostNL actief is in deze regio. Mijn schoonmoeder is de hele dag op pad. Er moet veel worden bezorgd, vooral in Hengelo. Zij kan precies vertellen hoe druk het is. Het is een veelgehoord antwoord na een belrondje onder koeriers uit deze regio: het aantal pakketten is deze week enorm en zelfs telefonisten moeten bijspringen in de bezorging.

Op de eigen website is PostNL helder over de gevolgen van de drukte. Vanwege Black Friday en Cyber Monday is er zoveel extra online besteld, dat het ons helaas niet gaat lukken om vandaag alle pakketten te bezorgen. Onze excuus voor het ongemak. Volgens woordvoerder Dagna Hoogkamer is het aantal bezorgklussen deze periode ruim verdubbeld: Normaal hebben we 700.000 bestellingen per week, nu zo n anderhalf miljoen. Hoogkamer had gerekend op drukte, maar een massale koopwoede als die van afgelopen week had ook zij niet verwacht: Black Friday is populairder dan ooit en veel mensen grijpen deze periode aan om ook alvast de Sinterklaasinkopen te doen. Waar we normaal 3500 ritten per dag doen, zijn dat er nu 4500. Dat overtreft al onze verwachtingen.

Drieduizend stops en extra busjes

De Denekampse koeriersdienst Eddy de Rijk Transport heeft een zelfde ervaring: We hebben vandaag 3000 stops, op een normale woensdag is dat de helft , vertelt Eddy zelf, later op de woensdag. Vooral van de grote jongens: Bol.com en CoolBlue. In totaal bezorgen we vandaag bijna 4000 pakketten. We hebben zelfs busjes geleend van bedrijven bij ons in de buurt, anders krijgen we het gewoon niet af. Dit is de drukste week van het jaar, Black Friday is extreem. Dat is een trend van de laatste jaren.

Ze rijden niet rond, maar ook de Primera in de Enschedese wijk Roombeek voelt de naweeën van Black Friday. Donderdagochtend zijn honderd pakketjes afgeleverd. Op een normale dag zijn dat er rond de zestig: Het gaat de hele dag door met klanten die ze komen afhalen , vertelt medewerkster Saskia. De meesten zijn gelukkig op tijd. Voor ons is het aanpoten: we moeten alle pakketten uitzoeken en de naam van de ontvanger erbij vinden. Maar het is leuk om te doen.

Via Twitter schrijven Twentenaren die nog altijd wachten op hun pakket de postservice aan: Pakketje komt morgen, maar dat is mijn nieuwe telefoon. Jammer de bammer , aldus Natasja. Hengeloër Bas de Zeeuw ziet in de drukte vooral een gemiste kans voor PostNL: Hier had je toch een mooi pr-moment uit kunnen halen? Extra zwarte pieten laten rijden op zondag bijvoorbeeld. #coolblue #postnl

Met pakjesavond en kerstdagen in het verschiet zijn de winterse tropenweken voor de Twentse pakketbezorgers nog lang niet voorbij. Je hebt nu ook de sinterklaasinkopen en rond de kerstdagen is er nog een piekmomentje , legt Eddy de Rijk uit. Intern noemen we dit de SKNJ-periode , vertelt Dagna Hoogkamer van PostNL. Sinterklaas, kerst en nieuwjaar. Door Black Friday duurt die periode dit jaar langer dan normaal. Tot eind december verwerken we ongeveer vijftig miljoen pakketten in heel Nederland.

Recordomzet

Black Friday is over komen waaien uit de Verenigde Staten en is ook in Nederland uitgegroeid tot een vrijwel jaarlijks koopjesfestijn. De beste deals zijn online te vinden, waardoor grote webwinkels als CoolBlue en Bol.com kunnen rekenen op een extreem aantal bestelling. Cyber Monday is ongeveer hetzelfde, alleen dan voor elektronische apparaten. In Nederland werden afgelopen week via online-betaalplatfor+-m iDEAL ruim 10 miljoen betalingen verricht. Dat is 38 procent procent meer dan vorig jaar en 72 procent meer dan normaal. De online-omzet via iDEAL bedroeg ruim 845 miljoen euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.