Twente
Hengelo
Video
Televisie
Radio

Open dag ROC van Twente staat in teken van krappe arbeidsmarkt

Het ROC van Twente houdt aankomende zaterdag een versoberde open dag. Er wordt aandacht gevraagd voor beroepen waar relatief veel vacatures voor openstaan. Nog nooit waren er zoveel vacatures ten opzichte van het aantal werklozen als nu. Tegenover elke 100 werklozen zijn er 126 vacatures. En dat aantal stijgt nog steeds.

Krapte op de arbeidsmarkt

Bij ROC van Twente merken ze dat er in iedere sector wel een tekort is. Reina Jans, hoofd Studievoorlichting: "Vooral in sectoren zoals zorg, techniek, bouw en de horeca zie je heel erg veel vacatures. Mensen kiezen minder vaak voor een technische opleiding, omdat ze vaak niet meteen de werkvloer op kunnen. Ze hebben geen zin in al die theorie, waar ze eerst doorheen moeten. Wij leiden ze op, maar we kunnen niet meteen een hele batterij aan sollicitanten ophoesten."

'Volg je hart'

Het kiezen van een passende opleiding is lastig. Op de open dag wil de onderwijsinstelling aspirant-studenten kennis laten maken met de verschillende opleidingen. Jans: “Wij hopen dat wij kinderen kunnen helpen met het kiezen van een studie. Wij kijken altijd naar waar ze blij van worden en we zeggen ook: kiest wat bij je past. Maar tegelijkertijd wijzen wij ze ook op de kansen op een baan met het oog op de toekomst."

Versoberde open zaterdag

De kennisinstelling moest noodgedwongen coronamaatregelen treffen, zodat ze aankomende zaterdag toch leerlingen kan ontvangen. Bezoekers moeten zich aanmelden en het dragen van een mondkapje is verplicht. Ook mag er maar één begeleider mee. "We moesten het programma versoberen en er kan minder meegekeken worden in de praktijk. De nadruk ligt nu vooral op de voorlichtingen. Als het weer mag, dan kunnen de leerlingen zich inschrijven voor de meeloopdagen, zodat ze bij een opleiding naar keuze mee kunnen lopen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.