Twente
Enschede

Twents Kwartearken afl. 57: Van dikköppe tot de burgemeestersketen van Lonneker

Twents Kwartearken gaat deze week over de laatste ambtsketen van de gemeente Lonneker die in 1934 werd geschonken aan de Oudheidkamer.

Verder vertelt juf Adrie dat dikköppe een rijksdaalder, een natn oavnd een feestavond en een muller een molenaar is. Maar wat betekent Jan-plak-an? Wil je het antwoord? Kijk dan naar de 57e aflevering van het Twents Kwartearken.

In Depot

In Depot gaat over de laatste ambtsketen van de gemeente Lonneker. In 1934 had het ooit zo onooglijk boerendorpje Enschede de gemeente Lonneker zoveel grond afhandig gemaakt dat Lonneker als zelfstandige gemeente werd opgeheven. Het dorp viel vanaf dat moment onder Enschede. Dat betekende eveneens dat de burgemeesterketen niet meer nodig was. Die werd door de Enschedese burgemeester aan de Oudheidkamer geschonken. De ambtsketen ligt nu in het depot van de Twentse Welle.

Gemeentehuis Lonneker

Het voormalige gemeentehuis van Lonneker staat overigens nog steeds in Enschede aan de Hengelosestraat 52. Op de gevel is het gemeentewapen van Lonneker te zien.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.