Enschede

FNV-bestuurder over nieuwe onrust bij Apollo Vredestein: 'Medewerkers willen vooral zekerheid'

Ruim anderhalf jaar nadat Apollo Vredestein een grote reorganisatie aankondigde, heerst er opnieuw onrust bij werknemers van de bandenfabriek. Een deel van de werknemers wordt, los van de fabriek in Enschede, onder een aparte b.v. geplaatst. Dat voedt de zorgen dat er nieuwe reorganisaties op stapel staan. De FNV, die onderhandelt over een nieuwe cao voor de werknemers, houdt een vinger aan de pols.

De bandenfabriek in het havengebied van Enschede en de in 2019 geopende fabriek in het Hongaarse Gyöngyöshalász vallen beide onder Apollo Tyres B.V., de Europese rechtspersoon van het in India gevestigde moederbedrijf. Maar de directie is van plan om zo’n 150 werknemers in Enschede vanaf 1 januari in een aparte B.V. te zetten: Apollo Tyres Europe. Het gaat om medewerkers van de afdelingen hr, sales en marketing.

Volgens de directie van de bandenfabrikant zelf gaat het om een papieren werkelijkheid. In een brief aan de ondernemingsraad (or) is uitgelegd dat het verplaatsen van de ondersteunende functies geen gevolgen heeft voor de huidige medewerkers. Maar volgens FNV-bestuurder Dino Djulbic is dat niet het gevoel op de werkvloer van de fabriek. "De reorganisatie van vorig jaar heeft een ontzettende impact gehad, ook op de mensen die gebleven zijn. Zij hebben er een soort trauma aan overgehouden."

In het voorjaar van 2020 werd er een grote reorganisatie aangekondigd. Uiteindelijk verloren bijna 600 van de circa 1200 werknemers hun baan. De achterblijvers hebben een werkgarantie van vijf jaar. "Maar wat is het vaste contract nog waard, vragen velen zich af", aldus Djulbic. Nu er opnieuw een personeelswijziging is aangekondigd heerst volgens de FNV'er 'angst dat hier iets achter zit'.

Vredesteiners willen zekerheid

Volgens Dino Djulbic komt het nieuws over de verplaatsing van ondersteunende functies niet op een gelegen moment. Hij zit midden in de onderhandelingen voor een nieuw cao, waarvoor hij al vele maanden regelmatig in de fabriek van Apollo Vredestein in Enschede te vinden is. "Het gaat niet zozeer om het loon, maar om de zekerheid. De werknemers willen toezeggingen. De zekerheid dat ze komende vijf jaar in dienst blijven en als er dan toch een reorganisatie komt, dat de werkgever helpt bij het vinden van ander werk."

'Geen signalen voor grote wijzigingen'

De vakbondsbestuurder zegt dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn. "We verwachten dat we er op korte termijn uitkomen zegt hij." Hoewel hij de zorgen van medewerkers over het verplaatsen van ondersteunende functies begrijpt, heeft hij nog geen signalen dat er meer achter zit. "En als het plan is dat er opnieuw grote wijzigingen plaatsvinden, dan zouden ze wel met ons als vakbond in gesprek moeten."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.