Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengeloërs bang voor gevolgen teerlucht: 'We wonen onder een deken van rotzooi'

Als de wind verkeerd staat, trekt er een teerlucht over Hengelo-Zuid. De oorzaak: de Asfalt Centrale Hengelo (ACH). In je tuin zitten is er dan zomers niet bij. De SP stelde dat probleem, maar ook andere door de industrie veroorzaakte hinder, aan de kaak bij het gemeentebestuur en vraagt ook inwoners zich te melden. Wij maakten een rondje door de buurt.

Wakker van de stank

De overduidelijke teerlucht vormt voor veel bewoners het grootste probleem. Yvonne Moor, woonachtig aan de Maanstraat, doet de ramen vaak niet open vanwege de stank: "Bijna dagelijks hangt er een vieze, chemische asfaltgeur in de lucht. Iedere ochtend word ik wakker van die stank. Om die reden zijn wij zelfs een tijdje op zolder gaan slapen, maar daar was het te vochtig; ik kreeg last van mijn botten. Noodgedwongen zijn we weer naar beneden gegaan."

'Dochter slaapt met ramen dicht'

Nadat bleek dat asfaltcentrales elders in het land teveel benzeen uitstootten, volgden er ook in Hengelo metingen door de OmgevingsDienst Twente (ODT). Deze instantie verricht metingen in opdracht van gemeenten. Uit die metingen bleek dat het gehalte aan benzeen, een kankerverwekkende stof, soms te hoog is.

Sanne Bolk woont ook aan de Maanstraat: "Toen wij hier een aantal jaar geleden kwamen wonen, wisten we dat ons huis dichtbij een industrieterrein stond, maar we wisten niet dat er dagelijks zo'n stank zou hangen. Ik durf de ramen in mijn dochters kamer niet meer open te doen, in de wetenschap dat benzeen kankerverwekkend is. Ook hebben we dagelijks geluidsoverlast, terwijl we op honderden meters afstand wonen."

icon_main_info_white_glyph

Meldpunt

Verschillende bewoners die in de omgeving van de Asfalt Centrale Hengelo (ACH) wonen, hebben een klacht ingediend bij de SP. Inmiddels heeft de partij een meldpunt opgezet, waar iedereen zijn beklag kan doen. Niet alleen over dit bedrijf, maar ook over andere vormen van hinder veroorzaakt door de industriële activiteiten op Bedrijventerrein Twentekanaal.

Stank op kilometer afstand

Zelfs een kleine kilometer (850 meter hemelsbreed) verderop in Tuindorp 't Lansink hebben Hengeloërs last van de ACH. Remco Vos woont aan de Kalanderstraat: "Ik heb een klacht ingediend bij de SP, omdat ik ontzettend veel last heb van de stank. Ik kan 's ochtends vaak niet mijn ramen openzetten, omdat er weer een vieze geur hangt. In de zomer zitten we ook liever niet meer in de tuin, omdat we niet telkens in die ongezonde stank willen zitten. Bijna iedere dag hangt er een deken van rotzooi over je eigen huis en tuin."

“Er is niks aan de hand. Alleen de mensen die hier pas een aantal jaar wonen klagen en de SP moet ook niet zo zeuren.”

Directe buren klagen niet

De directe buren van de asfaltcentrale ervaren die last veel minder, geeft een aantal van hen aan. Zo vertelt een bewoner van de Groenhofstraat: "Wij wonen hier al jaren en hebben nog nooit overlast gehad. Alleen de mensen die hier pas een aantal jaar wonen klagen erover. Er is niks aan de hand. De SP moet niet zo zeuren."

Asfaltcentrale hengelo
Lees ook
SP Hengelo wil overlast industrie in kaart brengen

Gemeente: 'Bedrijf moet maatregelen treffen'

De gemeente Hengelo gaat de Asfalt Centrale Twente de komende tijd extra in de gaten houden, laat een woordvoerder: "Bij ons is bekend dat er bij recente metingen overschrijding van de emissiegrenswaarde van benzeen is geconstateerd. Het bedrijf moet hiertegen maatregelen treffen. De Omgevingsdienst Twente (ODT) is hierover namens de gemeente Hengelo in gesprek met het bedrijf."

Fikse boetes in het vooruitzicht'

Als het bedrijf de grenswaarde blijft overschrijden, volgt er een zogeheten 'last onder dwangsom', aldus de woordvoerder: "Als binnen de termijn die gesteld wordt de overtreding niet is beëindigd, betekent dit dat de asfaltcentrale een geldbedrag moet betalen. Wij volgen hierin de landelijke handhavingsstrategie." Een geldbedrag wil Hengelo hier nog niet aan hangen, maar in Eindhoven staat eenzelfde soort fabriek en die riskeert per overtreding een boete van 10.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.