Hengelo
Cultuur

Jan van Halst na Expeditie Robinson: 'Ik heb leren kijken naar kruipende slakken'

Publieksfavoriet Jan van Halst moest zondag Expeditie Robinson verlaten. Toen hij gisteravond thuis naar zijn zwanenzang keek, voelde dat voor hem nog pijnlijker dan toen hij in juni werd weggestemd: "Op dat moment had ik er vrede mee, maar gisteravond dacht ik wel even: wat zonde dat ik niet beter opgelet heb."

'Rode kaart was terecht geweest!'

Van Halst (52) was ooit een bikkelharde middenvelder bij FC Twente en Ajax. Later ging hij voor televisie voetbalwedstrijden analyseren. 'Hoe zou hij zijn deelname aan Expeditie Robinson analyseren?', was de eerste vraag die 1Twente Vandaag-presentator Niels Veurink hem een dag na z'n vertrek stelde. Jan van Halst lacht: "Het was absoluut gemeen spel. Een rode kaart was terecht geweest. Maar dan had ik 'm zelf ook moeten krijgen. Ik was namelijk net zo doortrapt bezig, haha!"

'Hoe doe je dat toch?'

De opnames van het RTL4-programma waren al in mei en juni, maar pas sinds eind augustus zijn de afleveringen op tv te zien. Twee keer in de week kwamen Jan van Halst en z'n medekandidaten langs in de Nederlandse huiskamers. De oud-profvoetballer was de favoriet bij veel Tukkers. Hoe erg het leeft, merkt hij al 2,5 maand aan den lijve: "Ik werd door iedereen aangeklampt wie er zou gaan winnen en of ik ver zou komen. Gelukkig kan ik nu in elk geval weer vrijuit praten. Twee keer werd ik door iemand aangesproken, die dacht dat ik nog middenin de opnames zat en steeds op en neer vloog van Nederland naar Kroatië: 'Leg me dat nou eens uit, Jan, hoe doe je dat toch?' Hilarisch toch?"

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ben een druk type van mezelf, maar kwam er achter dat ik ook goed kan niksen. Gewoon kijken naar kruipende slakken. Heerlijk!"

Jan van Halst

Gegokt en verloren

Toen hij gisteravond thuis naar zijn zwanenzang keek, voelde dat voor hem nog pijnlijker dan toen hij in juni werd weggestemd: "Op dat moment had ik er vrede mee. Ik telde mijn zegeningen en zag er wel naar uit om mijn gezin weer te zien. Maar gisteravond dacht ik wel even: wat zonde dat ik niet beter opgelet heb." Doordat het de eerste weken allemaal van een leien dakje ging, zag hij niet aankomen dat hij weggestemd zou worden. Met name ook omdat hij zelf met anderen een bondje had gesloten om actrice Jasmine Sendar naar huis te sturen: "Maar achter mijn rug om bleken ze juist míj weg te willen hebben. Ik heb gegokt en verloren, het spel is echt geniaal gespeeld door de anderen!”

Mensenmens

Het liegen en bedriegen viel hem zwaar: "Ik ben een mensenmens, functioneer goed in teams. Daarom had ik hier veel moeite mee. Ik ben wie ik ben. Gelukkig ben ik zoveel mogelijk trouw aan mezelf gebleven in Expeditie Robinson." Het geleerde brengt de Hengeloër nu in de praktijk in z'n werk: "Ik heb een coachingsbedrijf (Van Baas naar Coach, red.). Daar verzorg ik nu events waarbij ik mensen een dag lang laat ervaren hoe het voelt om mee te doen aan iets zoals Expeditie Robinson. Compleet met camera's op je neus en een eilandraad aan het eind."

'Ik heb 'nee' leren zeggen'

De belangrijkste levenslessen die hij opdeed op de rotsachtige eilandjes in de Adriatische Zee waren dat hij goed tegen heimwee en honger kan en dat het hem ook goed lukt om niks te doen: "Ik ben een druk type van mezelf, maar kwam er achter dat ik ook goed kan niksen. Gewoon kijken naar kruipende slakken. Heerlijk! Terug in Nederland pakte ik ook vaker mijn rust en ik doe nu alleen nog maar dingen die ik leuk vind. Ik heb dus 'nee' leren zeggen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.