Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO André houdt al 45 jaar het gras groen in Het Volkspark in Enschede

384711 886582

André Gringhuis (61) werkt sinds 1973 als beheerder bij het Volkspark in Enschede. De Glanerbrugger zou niets anders willen dan werken met groen. De liefde voor het vak is Gringhuis - in tegenstelling tot zijn vingertop - nooit verloren.

Oude foto s van het Volkspark liggen op tafel. Een glimlachende André, 15 jaar jong, met een oude bladblazer op zijn rug en een petje op zijn krullende haar, kijkt in de cameralens. Het is een beeld uit 1973, toen Gringhuis net op het Volkspark werkte. Hij volgde de hoveniersopleiding aan het AOC in Enschede. Voor zijn stageperiode wilde hij in een bloemenkwekerij in Glanerbrug aan de slag, vlakbij huis. Zijn docent was het daar niet mee eens. Hij vond dat ik naar de stad moest, had goede ervaringen met het Volkspark. Bovendien had het park destijds ook een eigen kweek. Tegenwoordig worden de bloemen voor in het park geleverd, vroeger werd gekweekt in kassen op het terrein , vertelt Gringhuis in de kantine van de medewerkers van het Volkspark aan de Volksparksingel. De plek waar nu de kantine is, was in het verleden het huis van de chef van het park.

Jan Patat
De 15-jarige hovenier deed wat van hem gevraagd werd, liep stage in het Volkspark en ging daar nooit meer weg. Zijn 45-jarig jubileum is aanleiding tot het eten van een stukje taart en het ophalen van herinneringen uit de goede oude tijd. Vroeger moest alles met de hand, stonden ze maandenlang met vijf man op een rij de grond van het 16 hectare grote terrein te harken. Het harde werk weerhield Gringhuis er niet van de weg van Glanerbrug naar zijn werk hardlopend af te leggen. De mannen beloonden zichzelf elke vrijdag met een frietje van Jan Patat die met zijn houten keetje in het park stond.

Machinaal onderhoud
De jubilaris heeft het werken met de hand nooit gemist. Veel mooier vindt hij het machinaal onderhoud van het park. Veegwagens, moderne bladblazers en maaimachines, ze maken het werk voor de vier vaste beheerders van het Volkspark stukken makkelijker. Ook nu de mannen de nodige moderne voertuigen en machines hebben voor het onderhoud van het terrein, is er dagelijks genoeg werk te doen. Mei is de drukste maand van het jaar, dan is de voorjaarskermis net geweest en moet het park weer helemaal in orde zijn voor de Dodenherdenking.

Vingertop
Voor Gringhuis is het gras aan de overkant nooit groener. Van zijn baan in de buitenlucht en de omgeving van het Volkspark geniet hij nog elke dag. Hij noemt zichzelf geen man om naar binnen te gaan . Volgens zijn collega s is de bescheiden Glanerbrugger elke dag als eerste aanwezig op het werk. Een wekker heeft hij nooit hoeven zetten - rond vijven wordt hij vanzelf wakker - en een griepje heeft hij nooit gehad. Hij was er alleen niet toen hij zijn vingertop verloor door een ongeluk met een zaag , zegt collega René Sleurink, waarna André zijn vinger opsteekt. Ze kunnen er nu kostelijk om lachen. André is een fijne collega en een eerlijke, lieve man. Hij een voorbeeld voor velen , zegt Marcel Naafs, de collega waarmee André dagelijks het park in gaat.

Volksparkmoord
Aan de kantinetafel worden deze ochtend ook serieuze zaken besproken; de Volksparkmoord in 2015, een dood persoon in de vijver, een verwarde vrouw in het water en de mishandeling van dieren. De beheerders van het Volkspark werden geconfronteerd met heftige situaties. Duidelijk wordt dat werken op het Enschedese park véél meer is dan alleen groenonderhoud. Maar als dreamteam , zoals Gringhuis het formuleert, staan de mannen sterk. Het werk in het oudste Volkspark van Nederland ontstaan in 1872 - gaat door.

Loslaten
Twee jaar geleden werkte Gringhuis nog fulltime. Inmiddels doet hij 18 uur per week. Zo heeft de zestiger wat meer rust van het werk dat fysiek steeds zwaarder wordt. Ook houdt de Glanerbrugger meer tijd over voor zijn hobby s. Hij maakt graag meubels, is gek op voetbal en brengt veel tijd door met zijn kleinkinderen. Over vijf jaar is André vijftig jaar in dienst, geeft hij een uitbundig feest, en stopt hij ermee. Maar helemaal loslaten doet hij niet. Hij zal het park ongetwijfeld nog regelmatig bezoeken, alleen al voor zijn geliefde collega s.

Houten schuur
De mannen lopen naar buiten, naar de houten schuur; een goed afgewerkt bouwwerk. Hebben we zelf gemaakt. We zijn hoveniers, maar doen ook andere werkzaamheden als timmeren, lassen en bestraten. Alles wat we zelf kunnen, doen we zelf , zegt Gringhuis enthousiast. Hij loopt het Volkspark in, hijst de bladblazer op zijn rug en gaat aan de slag met de de vele bladeren die als een deken over het gras liggen. De geel- en oranjekleurige herfstbladeren dwarrelen in het rond. Het is een mooi gezicht. Een glimlachende André, nu 61 jaar oud, met een bladblazer op zijn rug. Eigenlijk is er niets veranderd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.