Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO Voorzitter Enschede Akkoord: 'Niet achteraf draagvlak zoeken €™

386363 Schermafbeelding 2018 12 12 om 212641

De lokale politiek betrekt de plaatsgenoten bij de besluitvorming. Niet achteraf, je gaat vooraf op zoek naar wat er speelt , zegt Jan Salverda. Hij moet er als onafhankelijk buitenstaander voor zorgen dat het Enschede Akkoord landt in de stad.

Jan Salverda is bezig aan zijn laatste dagen als directeur van woningcorporatie Domijn en werd maandag benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de commissie Enschede Akkoord. Dat gezelschap, met vertegenwoordigers uit alle gemeenteraadsfracties, wil Enschede betrekken bij onderwerpen en ontwikkelingen die de gemoederen in de stad bezighouden.

Wat gaat u doen? De politiek in?

Dat is nou net wat we níét gaan doen als commissie Enschede Akkoord. Politiek is iets voor in de raadszaal. Deze commissie, met ondergetekende als technisch en onafhankelijk voorzitter, gaat zich bezighouden met burgerparticipatie. Hoewel, ik houd niet van het woord burger. Ik heb het liever over inwoners en de wijze waarop wij ze bij de besluitvorming betrekken. Veel mensen hebben het gevoel dat de politiek maar wat beslist. En dan krijg je die gele hesjes, die kloof en die boosheid. Ik begrijp dat ergens wel.

Hoe reageerde u toen ze u benaderden?

Ik was verrast en vereerd. Veel contact met de gemeenteraad had ik nooit. Als directeur van Domijn had ik vooral met het college en de bestuurders te maken. Toen ik werd benaderd, vroegen ze me hoe gemotiveerd ik was om deze klus te doen. Daar heb ik even over moeten nadenken. Ik heb het vervolgens omgedraaid: hoe gemotiveerd zijn jullie zelf, de raadsleden die in de commissie zitten? Dat overtuigde me. Er is een sterke wil om dit te laten slagen, en dat werkte aanstekelijk.

Heeft uw achtergrond als corporatiedirecteur te maken met deze benoeming?
Dat is een vraag voor anderen. Maar ik heb wel ervaring met het betrekken van huurders bij ingrijpende ontwikkelingen. Ik denk aan de sloop in de Wesselerbrink. Dat zijn lastige zaken voor huurders, voor wie één principe heilig is: hun woning moet schoon, heel, dus onbeschadigd, en veilig zijn. Daar moet je de mensen die het treft steeds bij betrekken. Ze ervaren overlast, zitten ze in de rommel en wordt er geklaagd. Maar door steeds te blijven praten, kweek je begrip. Uiteindelijk zeggen mensen: het is mooi geworden, dit hadden we veel eerder moeten doen.

Hoe moeten we die burgerparticipatie rond het Enschede Akkoord voor ons zien?
Daar denken we nu over na. In gesprek gaan met bijna 160.000 mensen is ondoenlijk. Een enquête is een instrument, maar kost een fortuin. Een referendum kan ook, maar is vaak een vraag waarop met ja of nee twee antwoorden mogelijk zijn. Ik zie er veel in om gericht in gesprek te gaan met mensen.

Ophalen wat er leeft en speelt. Dat doe je door naar scholen te gaan, of dat nou het voortgezet onderwijs of de UT is. Of naar verzorgingshuizen of waar dan ook. Benader jongeren waar nodig met dit ding, de mobiele telefoon, en social media. Baken het onderwerp af, vraag niet wat mensen van de stad in het algemeen vinden. Kies specifiek voor een onderwerp dat mensen beroert. En zoek vóór de besluitvorming in de gemeenteraad contact met die inwoner. Over wensen en zorgen. Je moet niet achteraf draagvlak zoeken.

Zijn er ook zaken waar het Enschede Akkoord verre van blijft?
Zeker. Binnen het akkoord is na onderzoek een aantal thema s benoemd die inwoners raken: afval en zeker zwerfafval, (verkeers)veiligheid en leefbaarheid in de wijken. Er zijn ook zaken die complex zijn er verder van mensen af liggen. Daar moeten bestuurders en ambtenaren gewoon hun werk doen. Denk aan het vervangen van het riool. Daar moet je inwoners niet mee lastigvallen. Maar bij echte publieksonderwerpen geldt: zoek de mensen op. Dat kan bij vuurwerk zijn, maar ook de vraag of er windmolens moeten komen en een toekomst zonder gas. Daar zal een gemeente tijdig over moeten communiceren, over wat er staat te gebeuren en wat de scenario s zijn.

Is er budget voor deze klus?
Er is, meen ik, iets meer dan 2 ton voor het komend jaar. Laten we eerst maar eens aan de slag gaan. Na een half of driekwart jaar kijken we of het bevalt wat we aan het doen zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.